Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Tweede Kamer wil minder gas winnen in Groningen'

Geplaatst op 15 jan 2014 , bijgewerkt 15 jan 2014, 10:49

In Groningen moet minder gas worden gewonnen. Dat vindt inmiddels een meerderheid van de Tweede Kamer, meldt De Telegraaf. Ook de VVD is nu volgens h...

In Groningen moet minder gas worden gewonnen. Dat vindt inmiddels een meerderheid van de Tweede Kamer, meldt De Telegraaf. Ook de VVD is nu volgens het dagblad voor het terugbrengen van de gaswinning in het met aardbevingen kampende gebied.

VVD-Kamerlid Rene Leegte pleit in de krant voor een 'ruimhartige' compensatieregeling voor de Groningers.

Verzet

De gaswinning in het Groningse gasveld levert de staatskas al jarenlang vele miljarden op. Maar met het toenemen van het aantal en de zwaarte van de aardbevingen in het gebied, neemt ook het verzet van de bewoners toe. Na zware bevingen in augustus 2012 en februari 2013 meldden gedupeerden bij de NAM al meer dan 12 duizend schades. Momenteel zijn er vrijwel dagelijks protestacties.

Besluit gaswinning

Verschillende media melden dat de ministerraad waarschijnlijk aanstaande vrijdag een besluit neemt over het al dan niet terugbrengen van de gaswinning. Om dat gedegen te kunnen doen, heeft minister Kamp een elftal onderzoeken laten doen. Daarvan worden de resultaten tegelijk met het besluit openbaar gemaakt, evenals een rapport van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het winningsplan dat de NAM in december bij de minister indiende.

SodM adviseerde de minister vorig jaar januari al om de gasproductie omlaag te brengen. Maar in plaats van het terugschroeven van de gaskraan, haalde de NAM afgelopen jaar door de strenge winter juist meer gas uit de grond.

Een miljard euro compensatie

Commissaris van de koning Max van den Berg maakt zich hard voor een compensatie van ongeveer een miljard euro, om de leefbaarheid en de economie in het gebied te verbeteren. Dit is ook de strekking van het rapport van de commissie Meijer, dat in begin november gepresenteerd werd.

VEH: alle schade vergoeden

Vereniging Eigen Huis vindt dat de NAM alle schade ontstaan door gaswinning in Groningen aan huiseigenaren moet vergoeden. Ook de waardedalingen van de woningen.

Lees meer in het Dossier Aardbevingen Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers