Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Vermogen huishoudens gedaald

Geplaatst op 15 jan 2014 , bijgewerkt 15 jan 2014, 12:43

Nederlandse huishoudens beschikten in begin 2012 over een gemiddeld vermogen van 27 duizend euro. Dat is een afname van 10 procent vergeleken met een...

Nederlandse huishoudens beschikten in begin 2012 over een gemiddeld vermogen van 27 duizend euro. Dat is een afname van 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Vooral de dalende huizenprijzen droegen bij aan het vermogensverlies, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna 60 procent van de huishoudens beschikt over een eigen woning. De doorsnee waarde hiervan lag in begin 2012 op 231 duizend euro. In januari 2008, zo'n half jaar voor de uitbraak van de crisis, lag de gemiddelde waarde nog op 256 duizend euro.

Daarnaast steeg de hypotheekschuld op de eigen woning tussen begin 2008 en 2012 van 143 duizend euro naar 163 duizend euro. Ongeveer 48 procent van de huishoudens heeft een hypotheek.

De schulden van alle huishoudens, zowel kopers als huurders, namen in dezelfde periode ook toe. Begin 2012 overtrof de schuldenlast bij 830 duizend huishoudens de waarde van de bezittingen. Dat zijn er tweeëneenhalf keer zoveel als in begin 2008.

Algemeen gezien is de financiële slagkracht van huishoudens sinds de aanvang van de crisis consequent gedaald. Begin 2008 bedroeg het doorsnee vermogen van huishoudens nog 47 duizend euro - ruim twintig mille meer dan begin 2012.  

Lees meer over de ontwikkeling van de huizenprijzen
Lees meer over betalingsproblemen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.