Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Meer aanspraak op NHG in 2013

Geplaatst op 16 jan 2014 , bijgewerkt 16 jan 2014, 11:00

In 2013 hebben 4.522 huishoudens een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), vanwege een verlies na gedwongen verkoop. Dat is 27...

In 2013 hebben 4.522 huishoudens een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), vanwege een verlies na gedwongen verkoop. Dat is 27% meer dan in 2012. De toename is te verklaren door een verdere daling van woningprijzen, waardoor meer restschulden zijn ontstaan.

Relatiebreuk was in 65% van de gevallen de aanleiding voor de gedwongen verkoop met verlies. Werkloosheid was bij 17% de aanleiding. Bij daling van de woningprijs is relatiebeëindiging een groter risico dan werkloosheid. Na een scheiding is het dan vaak direct nodig om het huis te verkopen. Bij werkloosheid kunnen WW en perspectief op ander werk nog voor uitstel zorgen.

In totaal keerde de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de NHG uitvoert, vorig jaar ruim 150 miljoen euro uit. In 2012 was dat 112 miljoen.

Binnen de actuele kostengrens voor NHG heeft circa 90% van alle kopers een NHG-garantie. In 2013 hebben in totaal 85.200 huishoudens hun woningaankoop gefinancierd met NHG. Dat is 9% minder dan in het voorgaande jaar. De daling is vooral te verklaren door de stapsgewijze daling van de NHG-grens. Sinds 1 juli 2013 ligt die grens (voor woning en bijkomende kosten) op 290.000 euro.


Zie ook:
Nieuwsbericht: NHG nu strenger
Nationale Hypotheek Garantie
Tros Radar: echtscheiding en hypotheek

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.