Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Meer aanspraak op NHG in 2013

Geplaatst op 16 jan 2014 , bijgewerkt 16 jan 2014, 11:00

In 2013 hebben 4.522 huishoudens een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), vanwege een verlies na gedwongen verkoop. Dat is 27...

In 2013 hebben 4.522 huishoudens een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), vanwege een verlies na gedwongen verkoop. Dat is 27% meer dan in 2012. De toename is te verklaren door een verdere daling van woningprijzen, waardoor meer restschulden zijn ontstaan.

Relatiebreuk was in 65% van de gevallen de aanleiding voor de gedwongen verkoop met verlies. Werkloosheid was bij 17% de aanleiding. Bij daling van de woningprijs is relatiebeëindiging een groter risico dan werkloosheid. Na een scheiding is het dan vaak direct nodig om het huis te verkopen. Bij werkloosheid kunnen WW en perspectief op ander werk nog voor uitstel zorgen.

In totaal keerde de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de NHG uitvoert, vorig jaar ruim 150 miljoen euro uit. In 2012 was dat 112 miljoen.

Binnen de actuele kostengrens voor NHG heeft circa 90% van alle kopers een NHG-garantie. In 2013 hebben in totaal 85.200 huishoudens hun woningaankoop gefinancierd met NHG. Dat is 9% minder dan in het voorgaande jaar. De daling is vooral te verklaren door de stapsgewijze daling van de NHG-grens. Sinds 1 juli 2013 ligt die grens (voor woning en bijkomende kosten) op 290.000 euro.


Zie ook:
Nieuwsbericht: NHG nu strenger
Nationale Hypotheek Garantie
Tros Radar: echtscheiding en hypotheek

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers