Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Weekers onderzoekt eigenwoningforfait

Geplaatst op 17 jan 2014 , bijgewerkt 17 jan 2014, 10:45

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gaat de samenstelling van het eigenwoningforfait onderzoeken. Hij reageert hiermee op de ophef rond de o...

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gaat de samenstelling van het eigenwoningforfait onderzoeken. Hij reageert hiermee op de ophef rond de onverwachte stijging van deze belasting voor woningbezitters.

Vlak voor de jaarwisseling werd bekend dat het percentage waarmee het eigenwoningforfait wordt berekend wordt verhoogd van 0,6% naar 0,7% van de WOZ-waarde. De onverwacht forse toename van het eigenwoningforfait komt mede door de sterk gestegen huren in het afgelopen jaar.

Het kabinet wil de huren in de sociale sector naar een marktconform niveau tillen, maar deze maatregel heeft als onbedoeld bijeffect dat hierdoor ook de lasten van woningbezitters stijgen. Naast de ontwikkeling van de WOZ-waarden, heeft ook een huurstijging via een vaste rekenformule invloed op het eigenwoningforfait.

Alternatieven 

De komende jaren worden de huren verder verhoogd. Om te voorkomen dat hierdoor het eigenwoningforfait ieder jaar onbedoeld meestijgt, stelt Weekers verschillende alternatieven op waarmee het eigenwoningforfait kan worden berekend.

Voor juni dit jaar moet Weekers deze verschillende alternatieven aan de Tweede Kamer voorleggen. Na overleg met de Kamer kan dan nog voor de zomer een nieuwe rekenmethode voor het eigenwoningforfait worden vastgesteld en kan de wet daarop worden aangepast. Eerder pleitte Vereniging Eigen Huis hier al voor. Weekers gaat daarnaast proberen het eigenwoningforfait en andere fiscale tarieven eerder bekend te maken.

Het eigenwoningforfait voor 2014 lijkt niet te worden bevroren. De VVD liet donderdag tijdens een Kamerdebat weten niet te zullen meestemmen met een motie hiertoe die de PVV wil indienen.

Lees ook: Huiseigenaren fel tegen verhoging eigenwoningforfait 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers