Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gaswinning omlaag, Groningen krijgt 1,2 miljard

Geplaatst op 17 jan 2014 , bijgewerkt 17 jan 2014, 16:02

De komende drie jaar gaat de gaswinning in het meest risicovolle gebied in Groningen – Loppersum – met 80 procent omlaag. De provincie krijgt de kome...

De komende drie jaar gaat de gaswinning in het meest risicovolle gebied in Groningen – Loppersum – met 80 procent omlaag. De provincie krijgt de komende vijf jaar bijna 1,2 miljard euro voor onder andere de versterking van huizen, gebouwen en infrastructuur.

Dit heeft het kabinet besloten. Minister Kamp lichtte het besluit vrijdagmiddag in Loppersum toe. ‘Staatstoezicht op de Mijnen heeft vorig jaar terecht de noodklok geluid’, aldus Kamp. Het staat volgens de minister nu onomstotelijk vast dat gaswinning de oorzaak is van de aardbevingen in Groningen. Onderzoek heeft uitgewezen wat voor de komende drie tot vijf jaar de risico’s zijn: er moet rekening worden gehouden met aardbevingen van 4,1 op de schaal van Richter, de kans op een nog zwaardere aardbeving is 10 procent en Loppersum loopt het grootste risico.

Putten niet helemaal dicht

Volgens adviesorgaan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is het beste middel om de kans op aardbevingen te verminderen, het sluiten van de vijf gaswinningsclusters rond Loppersum. Het kabinet heeft echter besloten de gasproductie daar voor drie jaar met twaalf miljard kubieke meter (80 procent) terug te brengen tot 3 miljard kubieke meter per jaar. De putten kunnen volgens de minister nog niet helemaal dicht, omdat ze in geval van zeer koude dagen nog beschikbaar moeten zijn.

De totale gasproductie uit het gebied komt dan op maximaal 42,5 miljard kubieke meter uit. In 2016 wordt de bovengrens 40 miljard kubieke meter, daarna gaat de gaskraan nog verder dicht. Over drie jaar wordt op basis van nader onderzoek een besluit genomen over de verdere toekomst van de gaswinning.

Compensatie voor woningbezitters

Huiseigenaren die hun huis verkopen en een lagere prijs krijgen vergeleken met gebieden waar geen aardbevingen zijn, krijgen hun schade als gevolg van waardedaling vergoed. Deze regeling gaat nu in, zei de minister. Metingen hebben inmiddels uitgewezen dat sprake is van een significante waardedaling in het aardbevingsgebied.

In totaal komt voor preventie en schadeherstel van huizen, gebouwen en infrastructuur 850 miljoen euro beschikbaar. Voor eind volgend jaar gaat de NAM vijftienduizend huizen inspecteren om de meest kwetsbare huizen te versterken. Er komt een fonds van 15 miljoen euro, waaruit in ‘speciale situaties’ bijdragen aan achterstallig onderhoud en opkoop van huizen kunnen worden betaald.

VEH wil garanties

Voor het aardbevingsbestendig maken van nieuw te bouwen woningen en gebouwen komt een fonds beschikbaar van 10 miljoen euro. Verder wordt er de komende vijf jaar 125 miljoen euro vrij gemaakt voor investeringen in woningen die ertoe bijdragen dat ze meer waard worden, zoals isolatiemaatregelen en zonnepanelen.

Vereniging Eigen Huis gaat alle maatregelen nauwgezet bestuderen en zal er daarbij vooral op letten dat garanties worden gegeven voor de compensatie van waardedaling, het aardbevingsbestendig maken van huizen en het goed afhandelen van bouwkundige schades. De vereniging wil dat alle schade als gevolg van aardbevingen aan huiseigenaren vergoed wordt.  

Lees meer in het dossier Aardbevingen Groningen

Zie ook: persbericht ministerie Economische Zaken (17 januari 2014)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers