Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kamervragen gesteld over particuliere erfpacht

Geplaatst op 21 jan 2014 , bijgewerkt 21 jan 2014, 12:30

Tweede Kamerleden Barbara Visser en Aukje de Vries (beide VVD) hebben vrijdag 17 januari Kamervragen gesteld over particuliere erfpacht. De aanleidin...

Tweede Kamerleden Barbara Visser en Aukje de Vries (beide VVD) hebben vrijdag 17 januari Kamervragen gesteld over particuliere erfpacht. De aanleiding was een bericht in de Volkskrant eerder deze maand dat tienduizenden huizen met particuliere erfpacht nog altijd onverkoopbaar zijn.

Sinds 2010 verstrekten banken vrijwel geen geldlening meer voor huizen met particuliere erfpacht. Ze vonden de risico's te groot. Het gevolg was dat de huizen bijna onverkoopbaar werden. In 2012 werd een oplossing bedacht en zijn er vijf criteria opgesteld waaraan een particulier erfpachtcontract moet voldoen om in aanmerking te komen voor financiering. Notarissen zouden de erfpachtcontracten beoordelen.

Geen groen licht

De Volkskrant schreef echter dat de notarissen in driekwart van de gevallen geen groen licht geven, maar rood of oranje. In deze gevallen verlenen banken vrijwel geen financiering. Het probleem is dus nog niet opgelost.

Visser en De Vries willen van de ministers van Wonen, Financiën en Veiligheid weten of ze in overleg zijn met de KNB, de NVB en de Vereniging Eigen Huis, en bereid zijn met hen tot een oplossing te komen. Ze willen weten welke mogelijkheden de ministers op hun terrein zien om ervoor te zorgen dat eigenaren van huizen met erfpacht wel weer financiering van de bank kunnen krijgen. Ook willen ze weten welke mogelijkheden de ministers zien om particuliere erfpachtcontracten onder de Wet Financieel Toezicht te plaatsen, zoals verschillende partijen suggereerden.

Lees meer in het dossier Erfpacht

Zie ook: Kamervragen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers