Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

AFM en NVB: niets mis met hypotheeknormen

Geplaatst op 22 jan 2014 , bijgewerkt 22 jan 2014, 12:21

De bestaande normen bieden voldoende ruimte voor hypotheekverstrekking aan flexwerkers en zzp'ers. Dit schrijft minister van Financiën Jeroen Dijssel...

De bestaande normen bieden voldoende ruimte voor hypotheekverstrekking aan flexwerkers en zzp'ers. Dit schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer na overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Volgens de AFM en de NVB hoeven de regels rondom de hypotheekverstrekking niet te worden aangepast. Ondanks de strenge verstrekkingsnormen zou voldoende maatwerk voor potentiële huizenkopers zonder vast arbeidscontract mogelijk zijn.

Toch ontstond de afgelopen jaren de indruk dat banken de hypotheekaanvraag van flexwerkers en zzp'ers vaak afwijzen, ondanks de mogelijkheden die de AFM hiervoor biedt. Onder meer de koepel van uitzendorganisaties ABU en zelfstandigenvakbond FNV ZZP hebben hierover hun zorgen geuit. Dit voorjaar komt minister Blok voor Wonen nog terug op de positie van zzp'ers en flexwerkers op de woningmarkt en de regelgeving rond de hypotheekverstrekking.

Maatwerk blijft sleutelwoord

'Veel banken moeten nog behoorlijk wennen aan het groeiend aantal flexwerkers en zzp'ers', zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis. 'Zij verstrekken het liefst hypotheken aan kopers met een vast contract. Maar met zo'n houding sta je wel met je rug naar de toekomst.'

Volgens Mulder moeten banken bij de hypotheekverstrekking meer rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager en diens vooruitzichten op de arbeidsmarkt. 'Het is zeker mogelijk om mensen die geen vast arbeidscontract hebben verantwoord een hypotheek aan te bieden', zegt Mulder. 'Maatwerk blijft daarbij het sleutelwoord.'

In het Eigen Huis Magazine van februari leest u meer over hypotheekverstrekking aan flexwerkers en zzp'ers.

Lees ook: Proef met hypotheek voor flexwerkers 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.