Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Maxime Verhagen wil af van hoge grondprijzen

Geplaatst op 28 jan 2014 , bijgewerkt 28 jan 2014, 11:53

Gemeentes moeten hun grondprijzen met 40 tot 50% verlagen, om de woningmarkt verder te stimuleren. Dat stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend ...

Gemeentes moeten hun grondprijzen met 40 tot 50% verlagen, om de woningmarkt verder te stimuleren. Dat stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart.


De verlaging van de grondprijzen is voor Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor de bouwsector, een belangrijk thema voor de verkiezingen.  De huizenprijzen daalden de laatste jaren met gemiddeld 20%. De grondprijzen daalden echter niet mee. Met name gemeentes houden vast aan oude grondprijzen. Volgens Verhagen blijft nieuwbouw daardoor een stuk duurder.

Speelruimte

De kosten van nieuwbouw van woningen bieden volgens Verhagen weinig speelruimte: materiaal- en arbeidskosten zijn weinig flexibel. ‘Wil je serieus kijken naar de prijzen van nieuwbouwwoningen, moet je dus uitwijken naar andere variabelen, zoals de grondprijzen.’ Gemeentes kunnen hiermee de woningmarkt verder stimuleren, denkt de voorzitter van Bouwend Nederland. ‘Zeker nu het vertrouwen in de economie toe lijkt te nemen, wordt hiermee een enorm vliegwiel aangezwengeld’.

Brinkman

Het standpunt van Maxime Verhagen is niet nieuw. Vorig jaar januari opperde toenmalig voorman van Bouwend Nederland Elco Brinkman ook dat gemeentes hun grondprijs moeten verlagen om de woningmarkt een structurele impuls te geven.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers