Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'NAM moet ook schade lage WOZ-waarde vergoeden'

Geplaatst op 29 jan 2014 , bijgewerkt 29 jan 2014, 07:58

De schadevergoedingsregeling van minister Kamp voor de waardedaling van Groningse huizen is te beperkt. Volgens Vereniging Eigen Huis is er niet alle...

De schadevergoedingsregeling van minister Kamp voor de waardedaling van Groningse huizen is te beperkt. Volgens Vereniging Eigen Huis is er niet alleen schade op het moment dat huiseigenaren bij verkoop een lagere prijs krijgen voor hun woning, maar ook omdat de WOZ-waarde extra daalt door aardbevingen.

Bij een lagere WOZ-waarde krijgt een gemeente minder inkomsten uit de onroerendezaakbelasting (OZB). De vereniging verwerpt de suggestie van minister Kamp het probleem op te lossen door het OZB-tarief te verhogen, omdat daardoor de huiseigenaar de rekening krijgt. Het is de NAM die de gemeenten dit verlies aan inkomsten moet vergoeden, zo stelt de vereniging.

VEH stapt naar rechter

Met een gang naar de bestuursrechter wil de vereniging aantonen dat er sprake is van extra waardedalingen in het aardbevingsgebied. De vereniging, die samenwerkt met WOZ-specialisten, adviseert hiertoe Groningse huiseigenaren om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking die zij een dezer dagen in de bus krijgen.

Met een selectie van deze bezwaren gaat de vereniging proefprocessen voeren. De uitkomsten hiervan zal de vereniging gebruiken om ook de WOZ-waarde voor de overige bezwaarmakers aan te vechten.

Waardedaling bewezen

Eerder deze maand, bij de aankondiging van het gasbesluit, bleek uit onderzoek van Ortec Finance voor het eerst een significante waardedaling van woningen in het aardbevingsgebied. Minister Kamp zei daarop dat huiseigenaren in Groningen die hun huis verkopen hun schade als gevolg van waardedaling vergoed krijgen.

De regeling ging onmiddellijk in, maar de voorwaarden moeten nog worden bepaald. Het budget dat nodig is voor de regeling was volgens de minister nog niet in cijfers uit te drukken. Met de NAM zijn wel afspraken gemaakt over de contouren van de regeling.

De vereniging zet zich in Groningen in voor de compensatie van waardedaling, het aardbevingsbestendig maken van huizen en het goed afhandelen van bouwkundige schades.

Lees meer over de WOZ-actie van Vereniging Eigen Huis
Maak bezwaar tegen uw WOZ-waardebeschikking
Lees ook het persbericht van VEH
Zie ook: dossier Aardbevingen Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers