Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Gemeenten verliezen veel op grond

Geplaatst op 30 jan 2014 , bijgewerkt 30 jan 2014, 11:30

De gemeenten Almere, Nijmegen en Westland hebben in totaal € 1 miljard geïnvesteerd in grond, maar dreigen hier fors op te verliezen. Veel andere Ne...

De gemeenten Almere, Nijmegen en Westland hebben in totaal € 1 miljard geïnvesteerd in grond, maar dreigen hier fors op te verliezen. Veel andere Nederlandse gemeenten hebben hetzelfde probleem, omdat de vraag naar nieuwe woningen en kantoren enorm is ingezakt.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) vandaag. De krant onderzocht jaarrekeningen van vijftig van de 403 gemeenten. Almere heeft de grootste investeringen gedaan in grondposities: € 447 miljoen. Nijmegen is tweede, met € 352 miljoen. Westland heeft € 210 miljoen geïnvesteerd in grond.

Volgens voorzitter Maxime Verhagen van branchevereniging Bouwend Nederland moeten de grondprijzen minstens 50 % omlaag, om te kunnen concurreren met bestaande huizen op de woningmarkt. De meeste gemeenten willen niet verder gaan dan 10 %, om te voorkomen dat hun projecten verlieslatend worden. Deskundigen betwijfelen of dit genoeg is, schrijft het FD.

Verkiezingen

Hierbij spelen ook de naderende gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart een rol. Gemeenten willen op dit moment geen afboekingen doen, omdat zij hun verliezen in de praktijk kunnen compenseren door verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) voor huiseigenaren. En dat is in verkiezingstijd geen populaire maatregel. 

Lees meer over de Onroerende Zaak Belasting (OZB)
Maxime Verhagen wil af van hoge grondprijzen 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.