Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gemeenten verliezen veel op grond

Geplaatst op 30 jan 2014 , bijgewerkt 30 jan 2014, 11:30

De gemeenten Almere, Nijmegen en Westland hebben in totaal € 1 miljard geïnvesteerd in grond, maar dreigen hier fors op te verliezen. Veel andere Ne...

De gemeenten Almere, Nijmegen en Westland hebben in totaal € 1 miljard geïnvesteerd in grond, maar dreigen hier fors op te verliezen. Veel andere Nederlandse gemeenten hebben hetzelfde probleem, omdat de vraag naar nieuwe woningen en kantoren enorm is ingezakt.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) vandaag. De krant onderzocht jaarrekeningen van vijftig van de 403 gemeenten. Almere heeft de grootste investeringen gedaan in grondposities: € 447 miljoen. Nijmegen is tweede, met € 352 miljoen. Westland heeft € 210 miljoen geïnvesteerd in grond.

Volgens voorzitter Maxime Verhagen van branchevereniging Bouwend Nederland moeten de grondprijzen minstens 50 % omlaag, om te kunnen concurreren met bestaande huizen op de woningmarkt. De meeste gemeenten willen niet verder gaan dan 10 %, om te voorkomen dat hun projecten verlieslatend worden. Deskundigen betwijfelen of dit genoeg is, schrijft het FD.

Verkiezingen

Hierbij spelen ook de naderende gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart een rol. Gemeenten willen op dit moment geen afboekingen doen, omdat zij hun verliezen in de praktijk kunnen compenseren door verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) voor huiseigenaren. En dat is in verkiezingstijd geen populaire maatregel. 

Lees meer over de Onroerende Zaak Belasting (OZB)
Maxime Verhagen wil af van hoge grondprijzen 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers