Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Wethouder Revis: ozb eerlijker regelen

Geplaatst op 04 feb 2014 , bijgewerkt 04 feb 2014, 12:23

De onroerendezaakbelasting (ozb) is onrechtvaardig en moet eerlijker worden geregeld. Dat zegt Boudewijn Revis, VVD-wethouder van Financiën van Den H...

De onroerendezaakbelasting (ozb) is onrechtvaardig en moet eerlijker worden geregeld. Dat zegt Boudewijn Revis, VVD-wethouder van Financiën van Den Haag.

Gemiddeld betaalt een huiseigenaar in Nederland zo’n 268 euro per jaar aan ozb. In totaal is de ozb goed voor circa 6 % van de inkomsten die gemeenten hebben. Gemeenten zetten het ozb-geld over het algemeen niet apart, maar financieren daarmee (gedeeltelijk) algemene voorzieningen, zoals zwembaden, bibliotheken en straatverlichting. ‘Het is reëel om te bekijken hoe huurders ook een bijdrage kunnen leveren aan de voorzieningen in een gemeente’, zegt Revis.

Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor een betere verdeling van gemeentelijke lasten over kopers en huurders. In december hield de vereniging een peiling onder leden, om hun mening over de ozb boven water te krijgen. Maar liefst 106.000 leden reageerden hier op. De resultaten van deze peiling staan eind februari op eigenhuis.nl.

In het maartnummer van Eigen Huis Magazine, dat 6 maart verschijnt, zijn de uitslagen van deze peiling ook te vinden. Bovendien geeft wethouder Revis van Den Haag in dit magazine zijn mening over de ozb. Hij legt dan ook uit waarom Den Haag er wel in geslaagd is de afgelopen jaren het ozb-bedrag flink te verlagen, terwijl de meeste andere gemeenten hun ozb al jaren juist verhogen.

Onroerendezaakbelasting
Online seminar over WOZ en ozb (dinsdagavond 11 februari, 20.00 uur)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers