Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Universiteit verkoopt erfpachtgrond aan huiseigenaren

Geplaatst op 04 feb 2014 , bijgewerkt 04 feb 2014, 15:06

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft erfpachtgrond verkocht aan de eigenaren van appartementen in het Amsterdamse Science Park. Dat meldt Het Pa...

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft erfpachtgrond verkocht aan de eigenaren van appartementen in het Amsterdamse Science Park. Dat meldt Het Parool.

De grond was in particuliere erfpacht uitgegeven. Huizen met particuliere erfpacht zijn de laatste jaren lastig te verkopen, omdat banken vanwege de risico's van onverwachte kostenverhogingen vrijwel geen leningen verstrekken. De bewoners zijn volgens de krant blij dat hun huizen nu weer verkoopbaar zijn.

Solidariteit

Het gaat in het Science Park om 206 eigenaren. De bewoners namen het initiatief en stapten met hun plan naar de universiteit, die meewerkte. De universiteit stelde als belangrijkste voorwaarde dat alle huiseigenaren samen zouden optreden.  Toen tien eigenaren niet genoeg geld hadden om hun grond direct te kopen, richtten ruim veertig bewoners een solidariteitsfonds op om hen het geld te lenen.

In heel Nederland zijn ongeveer 400.000 huizen op grond met particuliere erfpacht. Vorige maand zijn Kamervragen gesteld over het feit dat veel van deze huizen nog altijd moeilijk verkoopbaar zijn. Een lobby van banken, makelaars, notarissen, Vereniging Eigen Huis en belangenclubs van erfpachters roept om maatregelen om erfpachters te beschermen.

Lees meer in het dossier Erfpacht

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.