Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Limburg wil vergoeding schade mijnbouw

Geplaatst op 05 feb 2014 , bijgewerkt 05 feb 2014, 10:43

Mensen die met schade kampen als gevolg van de mijnbouw in Zuid-Limburg moeten gecompenseerd worden. Dat heeft Commissaris van de Koning Theo Bovens...

Mensen die met schade kampen als gevolg van de mijnbouw in Zuid-Limburg moeten gecompenseerd worden. Dat heeft Commissaris van de Koning Theo Bovens gezegd in het programma EenVandaag.

Gedupeerde Limburgers zien mogelijkheden nu Groningers meer dan een miljard euro krijgen ter compensatie van hun schade door gaswinning. De schade in Limburg wordt niet meer betaald, ondanks dat de bodem daar nog steeds in beweging is door de vroegere mijnbouw. Minister Kamp stelt dat de zaak verjaard is, maar Bovens vindt niet dat de minister zich daarop kan beroepen.

Grondverzakkingen

De mijnen voor het winnen van steenkool in Limburg gingen in de jaren zeventig dicht. Nog jarenlang werd mijnwater weggepompt om grondwaterstijging te voorkomen, maar de waterpompen werden in 1994 uitgezet. Door het omhoog komen van grondwater ontstonden in Limburg grondverzakkingen met als gevolg schade aan huizen, garages en tuinen.

Minister Kamp kondigde in november een onderzoek aan naar de omvang van de mogelijke gevolgen van de mijnbouw in Zuid-Limburg.

Vereniging Eigen Huis vindt dat er serieus naar de zorgen van de Limburgse huiseigenaren moet worden gekeken. 'Het is goed dat de minister een onderzoek is gestart', zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. 'De bezwaren zomaar wegwuiven is veel te gemakkelijk, dat is in Groningen ook te lang gedaan. Deze fout moet de regering niet nogmaals maken.'

Brief minister Kamp over nazorg kolenwinning Zuid-Limburg (pdf, 14 november 2013)

Zie ook het bericht en rapport van Staatstoezicht op de Mijnen van 3 oktober 2013

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers