Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Overweeg nu nieuwe rentevaste duur'

Geplaatst op 07 feb 2014 , bijgewerkt 07 feb 2014, 09:30

‘Is de rentevaste periode van uw hypotheek binnen pakweg een jaar afgelopen? Dan kan het interessant zijn om uw bank alvast te vragen om een nieuwe r...

‘Is de rentevaste periode van uw hypotheek binnen pakweg een jaar afgelopen? Dan kan het interessant zijn om uw bank alvast te vragen om een nieuwe rentevaste duur.’ Dat zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

Ligtlee doelt op de historisch lage rente. Bij sommige banken is een hypotheek met een rentevaste duur van tien jaar en Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nu te krijgen voor een rente onder de 4,0 %.

Een gebruikelijke rentevaste periode is tien jaar. Tussentijds een nieuwe rentevaste periode afspreken, levert een boete op. Maar die boete is beperkt als de rentevaste periode bijna voorbij is. Nu de rente zo laag is, is die boete dus snel terug te verdienen. ‘En het geeft je de zekerheid van een lage rente voor een langere periode’, zegt Ligtlee. ‘Maar ik adviseer woningbezitters wel om eerst een rekensom te maken, samen met hun hypotheekadviseur.’

Het advies betreft vooral woningbezitters die al een hypotheek hebben, en toe zijn aan een nieuwe rentevaste periode. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek spelen namelijk veel meer factoren dan alleen de rente.
 
Ligtlee: ‘Voor een bestaande hypotheek is de nieuwe rentevaste periode het eenvoudigst te realiseren bij de huidige geldverstrekker. Tussentijds overstappen is momenteel lastig, omdat banken strengere eisen stellen dan enkele jaren geleden.’

Meer concurrentie

De lage rente is voor een deel te danken aan de afnemende winstmarges van banken. Volgens de Eigen Huis Rentebarometer is de overwinst van banken tussen juli en oktober 2013 gedaald van 0,66 procentpunt naar 0,36 procentpunt.

Vereniging Eigen Huis protesteert al enkele jaren tegen te hoge winstmarges van banken, omdat dit de woningbezitter onnodig veel geld kost. Ruim een jaar geleden was die overwinst gemiddeld nog ruim een procentpunt. Dat kost een woningbezitter bruto al snel enkele honderden euro’s per maand extra. Dat de overwinsten nu afnemen, heeft vooral te maken met meer concurrentie.

Eigen Huis Rentebarometer
Einde rentevaste periode

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers