Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Informatiepunt restschulden is eerste stap

Geplaatst op 10 feb 2014 , bijgewerkt 10 feb 2014, 11:00

Minister Blok (Wonen) opende vanmiddag het informatiepunt restschulden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Een goede eerste stap, maar e...

Minister Blok (Wonen) opende vanmiddag het informatiepunt restschulden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Een goede eerste stap, maar een informatiepunt alleen is niet genoeg.’ Dat zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Mulder pleitte er vandaag bij de opening van het informatiepunt voor dat banken meer met woningbezitters meedenken. ‘Als ze dát echt doen, financieren ze vaker een restschuld mee bij een nieuwe hypotheek. Dan kunnen mensen makkelijker verhuizen, waardoor ook de woningmarkt weer beter op gang komt. Op dit punt blijven we de banken zeer kritisch volgen, juist omdat het zo’n grote groep mensen betreft. Over drie maanden vernemen we graag van de banken hoeveel mensen ze echt geholpen hebben met hun restschuld.’

Op de website van het informatiepunt kunnen bezoekers noteren dat ze nog aanvullende vragen willen stellen over restschulden. Chris Buijink, voorzitter van de NVB, beloofde aan Mulder over drie maanden een terugkoppeling te geven van de eerste concrete resultaten, naar aanleiding van die vragen van woningbezitters.

Met NHG

Ongeveer een kwart van de 4,2 miljoen Nederlandse koopwoningen staat ‘onder water’. Dat wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de woningwaarde. Dit komt doordat de waarde van woningen de afgelopen vijf jaar met circa 20 % gedaald is. Bij verkoop van het huis wordt dit een acuut probleem. Veel woningbezitters blijven dan zitten met een restschuld van tienduizenden euro’s.

Per 1 januari 2014 paste minister Blok de regels aan voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daardoor kan  restschuld nu, onder voorwaarden, worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek met NHG. In de praktijk blijkt echter dat banken nog steeds erg huiverig zijn voor het meefinancieren van restschuld.

Nieuw verzoek

Woningbezitters die vorig jaar tevergeefs een verzoek om restschuldfinanciering indienden bij hun bank, kunnen dat verzoek nu alsnog indienen bij het nieuwe informatiepunt, of rechtstreeks bij hun eigen bank. Mogelijk wordt het verzoek nu wel gehonoreerd, omdat de normen zijn versoepeld en er ook bij banken meer aandacht is voor dit probleem.

Meer informatie
Huis verkopen met restschuld
Informatiepunt restschulden van NVB 
Bekijk het fragment van NOS

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers