Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Verzekeraars geven sneller hypotheek

Geplaatst op 17 feb 2014 , bijgewerkt 17 feb 2014, 15:00

Aspirant-woningkopers die bij een bank geen hypotheek kunnen krijgen, kunnen het best eens bij een verzekeraar proberen. Dat schrijft Het Financieele...

Aspirant-woningkopers die bij een bank geen hypotheek kunnen krijgen, kunnen het best eens bij een verzekeraar proberen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

Verzekeraars zijn momenteel hongeriger om een hypotheek te verstrekken dan banken, volgens Het Financieele Dagblad. De krant geeft hier allerlei redenen voor. Banken moeten bijvoorbeeld de laatste jaren grotere buffers aanhouden, om een herhaling van de bankencrisis te voorkomen. Daarom zijn ze voorzichtiger bij hypotheekverstrekking. Bovendien moeten banken hun geld sneller paraat hebben dan verzekeraars. Het aan banken toevertrouwde spaargeld kan vaak op korte termijn worden opgeëist, maar de levensverzekeringen van verzekeraars lopen tientallen jaren.

Marktaandelen

Onderzoek van IG&H bevestigt de hierboven geschetste trend. In 2013 zijn, net als in 2012, de meeste hypotheken verstrekt door banken. De top drie bestaat achtereenvolgens uit de Rabobank, ING Bank en ABN AMRO. Maar het marktaandeel van Rabobank was eind 2013 maar liefst 4,4 % lager dan een jaar eerder. Daarmee was Rabobank de grootste daler. De grootste stijger in diezelfde periode was een verzekeraar: AEGON (+ 2,7%). In het laatste kwartaal van 2013 was AEGON zelfs bijna de grootste hypotheekverstrekker, net na de Rabobank.

Adviseur

Woningkopers die geïnteresseerd zijn in een hypotheek van een verzekeraar, kunnen daarvoor aankloppen bij een onafhankelijk adviseur. Deze zelfstandige adviseurs, die hypotheken van diverse banken en verzekeraars presenteren, verkopen momenteel circa 60 % van alle hypotheken.

Verschillende routes

‘Wij hebben geen voorkeur voor een bepaalde groep aanbieders, maar het is goed om te weten dat er verschillende routes naar een hypotheek zijn. Zeker als je bent vastgelopen bij een bank’, zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Overweeg nu nieuwe rentevaste duur
Hypotheekadvies

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.