Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Verzekeraars geven sneller hypotheek

Geplaatst op 17 feb 2014 , bijgewerkt 17 feb 2014, 15:00

Aspirant-woningkopers die bij een bank geen hypotheek kunnen krijgen, kunnen het best eens bij een verzekeraar proberen. Dat schrijft Het Financieele...

Aspirant-woningkopers die bij een bank geen hypotheek kunnen krijgen, kunnen het best eens bij een verzekeraar proberen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

Verzekeraars zijn momenteel hongeriger om een hypotheek te verstrekken dan banken, volgens Het Financieele Dagblad. De krant geeft hier allerlei redenen voor. Banken moeten bijvoorbeeld de laatste jaren grotere buffers aanhouden, om een herhaling van de bankencrisis te voorkomen. Daarom zijn ze voorzichtiger bij hypotheekverstrekking. Bovendien moeten banken hun geld sneller paraat hebben dan verzekeraars. Het aan banken toevertrouwde spaargeld kan vaak op korte termijn worden opgeëist, maar de levensverzekeringen van verzekeraars lopen tientallen jaren.

Marktaandelen

Onderzoek van IG&H bevestigt de hierboven geschetste trend. In 2013 zijn, net als in 2012, de meeste hypotheken verstrekt door banken. De top drie bestaat achtereenvolgens uit de Rabobank, ING Bank en ABN AMRO. Maar het marktaandeel van Rabobank was eind 2013 maar liefst 4,4 % lager dan een jaar eerder. Daarmee was Rabobank de grootste daler. De grootste stijger in diezelfde periode was een verzekeraar: AEGON (+ 2,7%). In het laatste kwartaal van 2013 was AEGON zelfs bijna de grootste hypotheekverstrekker, net na de Rabobank.

Adviseur

Woningkopers die geïnteresseerd zijn in een hypotheek van een verzekeraar, kunnen daarvoor aankloppen bij een onafhankelijk adviseur. Deze zelfstandige adviseurs, die hypotheken van diverse banken en verzekeraars presenteren, verkopen momenteel circa 60 % van alle hypotheken.

Verschillende routes

‘Wij hebben geen voorkeur voor een bepaalde groep aanbieders, maar het is goed om te weten dat er verschillende routes naar een hypotheek zijn. Zeker als je bent vastgelopen bij een bank’, zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Overweeg nu nieuwe rentevaste duur
Hypotheekadvies

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers