Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

VEH wil dat Rijk funderingsprobleem aanpakt

Geplaatst op 18 feb 2014 , bijgewerkt 18 feb 2014, 23:00

Gemeenten en hypotheekverstrekkers moeten gezamenlijk tot een oplossing komen als bewoners van woningen met funderingsproblemen de herstelkosten niet...

Gemeenten en hypotheekverstrekkers moeten gezamenlijk tot een oplossing komen als bewoners van woningen met funderingsproblemen de herstelkosten niet kunnen betalen. Lukt dat niet, dan moet de Rijksoverheid een oplossing bieden, stelt Vereniging Eigen Huis.  

Nederland telt 750 duizend panden met een houten fundering die schade kan ondervinden bij een tekort aan grondwater. Twintigduizend woningeigenaren kunnen binnen vijftien jaar te maken krijgen met urgente funderingsproblemen, zo schreef minister Blok onlangs aan de Kamer. Bewoners draaien zelf op voor de hoge herstelkosten: gemiddeld € 60.000 per woning. Veel huishoudens hebben dit geld niet en vaak is het onmogelijk om dit bedrag te lenen. Vereniging Eigen Huis vindt dat er een oplossing moet komen voor mensen in een uitzichtloze situatie. Veel noodzakelijke herstelwerkzaamheden worden nu niet uitgevoerd, omdat er onvoldoende financieringsmogelijkheden zijn.

Drie oplossingen

Als huiseigenaren de herstelwerkzaamheden niet zelf kunnen betalen, moeten de hypotheekverstrekker en de gemeente de huiseigenaar tegemoet komen. In de brief aan de Tweede Kamer noemt Vereniging Eigen Huis verschillende oplossingen, waaronder:

- Herstelwerkzaamheden rentevrij of tegen een lage rente financieren
- Deel van de totale woningfinanciering kwijtschelden
- Gemeenten en hypotheekverstrekkers moeten de financiering van herstelwerkzaamheden borgen

Meer informatie

Lees de brief die Vereniging Eigen Huis dinsdag aan de Tweede Kamer stuurde (PDF).

Lees ook: Wie funderingsproblemen heeft vindt nergens steun

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.