Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Historisch laag aantal bouwvergunningen

Geplaatst op 24 feb 2014 , bijgewerkt 24 feb 2014, 11:46

In 2013 gaven Nederlandse gemeenten 26.000 vergunningen af voor nieuw te bouwen woningen. Dat is 30 % minder dan in 2012. Sinds 1953 was dat aan...

In 2013 gaven Nederlandse gemeenten 26.000 vergunningen af voor nieuw te bouwen woningen. Dat is 30 % minder dan in 2012. Sinds 1953 was dat aantal niet zo laag, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal verleende bouwvergunningen is sinds 2008 met zeventig procent afgenomen. Voor koopwoningen ligt het cijfer nog wat hoger: 76 %. Er zitten grote verschillen tussen de provincies onderling. In Zeeland en Friesland was sprake van een forse daling: 55 en 63 %, tegenover een landelijk gemiddelde van 30 %. Een groeiprovincie als Flevoland gaf maar 713 bouwvergunningen af, tegenover 2701 in 2008. Beter ging het in de provincie Utrecht met groeiwijken als Vathorst (Amersfoort) en Leidsche Rijn (Utrecht). Hier steeg het aantal vergunningen met 374, een stijging van 18 %.

Licht

Ondanks het historisch aantal lage aantal bouwvergunningen, gloort er toch licht aan de horizon. Want volgens het CBS remde de daling van het aantal bouwvergunningen in het laatste kwartaal van vorig jaar af.

Lees meer over zelf een huis bouwen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.