Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kennisplatform: PUR veilig voor kruipruimtes

Geplaatst op 26 feb 2014 , bijgewerkt 26 feb 2014, 23:00

Gespoten PURschuim kan veilig worden toegepast in kruipruimtes. Dit concludeert het Kennisplatform Gespoten PURschuim op basis van onderzoek door ing...

Gespoten PURschuim kan veilig worden toegepast in kruipruimtes. Dit concludeert het Kennisplatform Gespoten PURschuim op basis van onderzoek door ingenieursbureau RPS. De resultaten bevestigen de uitkomsten uit eerder onderzoek door TNO uitgevoerd.

RPS verrichtte luchtkwaliteitsmetingen in zeven woningen voor, tijdens en kort na het aanbrengen van gespoten PURisolatie in de kruipruimte. De gemeten waarden toonden aan dat er geen gezondheidsrisico’s waren voor bewoners. Ook uit eerder onderzoek van TNO bleek dat gespoten PURschuim veilig kan worden toegepast in kruipruimtes. RPS concludeert daarnaast dat de maatregelen die de industrie heeft genomen afdoende zijn.

Gezondheidsklachten

Gespoten PURschuim wordt al 30 jaar gebruikt in meer dan 80.000 kruipruimtes in Nederland. Problemen hiermee hebben zich incidenteel voorgedaan. Vorig jaar meldden 11 mensen uit zeven families zich bij het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem met gezondheidsklachten. Bij alle families was de kruipruimte van het huis net met PUR na-geïsoleerd. Het onderzoek van RPS ging verder dan dat van TNO om een representatief beeld te krijgen. Zo verrichtte RPS metingen bij verschillende typen vloeren, werd het gespoten PURschuim aangebracht door verschillende verwerkers en werden verschillende formules gespoten PURschuim gebruikt. De gemeten waarden door RPS tonen aan dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor bewoners. Het Kennisplatform en de polyurethaanindustrie blijven de ontwikkelingen in de wetenschap en ontwikkelingen met betrekking tot de gemelde gezondheidsklachten op de voet volgen.

Mengen

Voor het isoleren van de kruipruimte in bestaande woningen wordt PUR vaak op locatie gemengd. Als dit niet goed gebeurt, harden de componenten niet goed uit en komen gassen vrij. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen hierdoor allergische reacties krijgen. Maar bij het juist mengen van PUR is het materiaal binnen enkele minuten uitgehard en niet meer schadelijk voor de gezondheid. Om de veiligheid en gezondheid van bewoners te optimaliseren wordt geadviseerd om tot twee uur na het aanbrengen van gespoten PURschuim buitenshuis te blijven. Voor de zeer kleine groep mensen die overgevoelig is voor isocyanaten (een stof die bij het aanbrengen van PURschuim kortstondig vrijkomt), raadt RPS aan een alternatieve isolatiemethode voor de kruipruimte te kiezen. Kant-en-klare PURisolatieplaten en PURschuimbussen die in de winkel worden verkocht, geven geen problemen. Deze producten worden onder gecontroleerde omstandigheden gefabriceerd in een fabriek en zijn daarom onschadelijk.

Gerelateerde berichten
TNO: 'Purvloerisolatie is veilig' (2-9-2013)
Isoleren met PUR-schuim ter discussie (6-3-2013)

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers