Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huiseigenaar wil duidelijkheid over ozb

Geplaatst op 27 feb 2014 , bijgewerkt 27 feb 2014, 15:30

Lokale politieke partijen moeten vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart duidelijkheid geven over hun plannen met de onroerendezaakbelasting ...

Lokale politieke partijen moeten vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart duidelijkheid geven over hun plannen met de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat is de oproep van Vereniging Eigen Huis aan lokale politici.

Een groot deel van de huiseigenaren deelt deze mening. Dat blijkt uit een ozb-peiling die Vereniging Eigen Huis de afgelopen maanden hield. Ruim 100.000 huiseigenaren vulden de vragenlijst in. Vandaag stuurt de vereniging de resultaten van de peiling naar 4.000 politieke partijen in alle gemeenten.

Resultaten peiling

Meer dan 90 % van de huiseigenaren vindt het onbegrijpelijk als de ozb-aanslag van zijn gemeente stijgt, terwijl de woningwaarde alleen maar daalt. De helft van de huiseigenaren verwacht dat de ozb de komende jaren verder zal stijgen. De ozb is wel een geaccepteerde belastingheffing, maar ruim 80 % van de huiseigenaren vindt het niet acceptabel als de opbrengst wordt gebruikt om tegenvallers in de gemeentebegroting te dichten. En zeker niet als dat pas achteraf blijkt. Bijna tweederde van alle huiseigenaren vindt dat huurders ook ozb moeten betalen, omdat zij ook profiteren van de collectieve voorzieningen in hun gemeente.

Ozb-bijsluiter

Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis: ‘Wij vinden dat elke gemeente jaarlijks een bijsluiter moet meesturen met de ozb-aanslag. Daarin moet de gemeente duidelijk maken waaraan het belastinggeld wordt besteed.’

Stijgers

De afgelopen vier jaar is de ozb gemiddeld bijna 17 % gestegen, terwijl de gemiddelde woningwaarde met 12 % daalde. Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen, vier jaar geleden, is de ozb het sterkst gestegen in Gemert-Bakel. Daar schoot de ozb met 129 % omhoog. Het afgelopen jaar steeg de ozb het meest in Geldermalsen: met ruim 28 %.

Top 5 stijgers woonlasten 2014
Woonlasten 2014 per gemeente
Meer informatie over de ozb-peiling

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers