Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nieuwe rekenhulp voor woekerpolissen

Geplaatst op 03 mrt 2014 , bijgewerkt 03 mrt 2014, 13:00

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een rekenhulp gemaakt voor beleggingsverzekeringen, die in de volksmond woekerpolissen...

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een rekenhulp gemaakt voor beleggingsverzekeringen, die in de volksmond woekerpolissen worden genoemd. Met deze waardescan kunnen mensen eenvoudig uitrekenen wat hun woekerpolis aan het einde van de looptijd opbrengt.

Desinteresse, wantrouwen en onwetendheid zijn de belangrijkste redenen waarom mensen niet in actie komen voor hun woekerpolis. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Nibud (‘De consument en zijn beleggingsverzekering’). De resultaten daarvan staan, net als de rekenhulp, op nibud.nl.

Naast het Nibud zijn er nog andere partijen actief om mensen te helpen met ‘ontwoekeren’. Voorbeelden daarvan zijn de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Stichting Odin en WoekerpolisVrij.

Duizenden euro’s

Tussen 1993 en 2012 zijn ruim zeven miljoen woekerpolissen afgesloten. Een flink deel van deze polissen heeft als doel uiteindelijk de hypotheek af te lossen. Voor veel van deze verzekeringen bestaan nu betere alternatieven, die een veel hogere eindwaarde opleveren. Op de oude woekerpolissen houden verzekeraars namelijk zeer hoge kosten in. 

Ook aanpassingen in een bestaande verzekering kunnen al leiden tot veel betere eindresultaten. Dit kan al snel duizenden euro’s opleveren. Veel mensen zijn echter ‘woekerpolismoe’ en ondernemen geen actie. Mede daarom vroeg Vereniging Eigen Huis in juni al aan de Tweede Kamer om verzekeraars te verplichten hun nieuwe én lopende woekerpolissen te verbeteren. Maar minister Dijsselbloem (Financiën) schreef eind vorig jaar dat hij verzekeraars hier niet toe wil verplichten.

Rekenhulp Nibud
Nationale-Nederlanden gedagvaard voor woekerpolissen
Dossier beleggingsverzekeringen 

 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.