Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nieuwe rekenhulp voor woekerpolissen

Geplaatst op 03 mrt 2014 , bijgewerkt 03 mrt 2014, 13:00

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een rekenhulp gemaakt voor beleggingsverzekeringen, die in de volksmond woekerpolissen...

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een rekenhulp gemaakt voor beleggingsverzekeringen, die in de volksmond woekerpolissen worden genoemd. Met deze waardescan kunnen mensen eenvoudig uitrekenen wat hun woekerpolis aan het einde van de looptijd opbrengt.

Desinteresse, wantrouwen en onwetendheid zijn de belangrijkste redenen waarom mensen niet in actie komen voor hun woekerpolis. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Nibud (‘De consument en zijn beleggingsverzekering’). De resultaten daarvan staan, net als de rekenhulp, op nibud.nl.

Naast het Nibud zijn er nog andere partijen actief om mensen te helpen met ‘ontwoekeren’. Voorbeelden daarvan zijn de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Stichting Odin en WoekerpolisVrij.

Duizenden euro’s

Tussen 1993 en 2012 zijn ruim zeven miljoen woekerpolissen afgesloten. Een flink deel van deze polissen heeft als doel uiteindelijk de hypotheek af te lossen. Voor veel van deze verzekeringen bestaan nu betere alternatieven, die een veel hogere eindwaarde opleveren. Op de oude woekerpolissen houden verzekeraars namelijk zeer hoge kosten in. 

Ook aanpassingen in een bestaande verzekering kunnen al leiden tot veel betere eindresultaten. Dit kan al snel duizenden euro’s opleveren. Veel mensen zijn echter ‘woekerpolismoe’ en ondernemen geen actie. Mede daarom vroeg Vereniging Eigen Huis in juni al aan de Tweede Kamer om verzekeraars te verplichten hun nieuwe én lopende woekerpolissen te verbeteren. Maar minister Dijsselbloem (Financiën) schreef eind vorig jaar dat hij verzekeraars hier niet toe wil verplichten.

Rekenhulp Nibud
Nationale-Nederlanden gedagvaard voor woekerpolissen
Dossier beleggingsverzekeringen 

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers