Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Te lage WOZ-waarde? Bel de gemeente

Geplaatst op 10 mrt 2014 , bijgewerkt 10 mrt 2014, 14:30

Woningbezitters die vinden dat de WOZ-waarde van hun woning te laag is ingeschat, kunnen het best informeel contact opnemen met hun gemeente. Dat adv...

Woningbezitters die vinden dat de WOZ-waarde van hun woning te laag is ingeschat, kunnen het best informeel contact opnemen met hun gemeente. Dat advies geeft de Waarderingskamer, die de WOZ-processen van gemeenten controleert.

Een te lage WOZ-waarde kan vervelend zijn bij verkoop van een woning. Dit kan een potentiële koper namelijk beïnvloeden bij het vaststellen van de koopprijs. Bovendien wordt het met een lage WOZ-waarde lastiger om overwaarde te benutten met een krediethypotheek.

Informeel proberen

Wettelijk is het nog niet mogelijk bezwaar te maken tegen een te lage WOZ-waarde. Maar toch valt het te proberen, vooral op de informele manier: bellen, mailen of een brief schrijven.

In een telefoongesprek kan een huiseigenaar uitleggen waarom de WOZ-waarde onjuist is. Misschien kloppen de objectkenmerken, zoals woningtype of woninginhoud, bijvoorbeeld niet. Het kan ook zijn dat de gemeente een verkeerde vergelijking heeft gemaakt met andere woningen in de buurt. Sommige gemeenten zijn bereid om dit meteen aan te passen, zonder formele bezwaarprocedure.

Nieuwe wet

Officiële bezwaarprocedures zijn tot nu toe alleen mogelijk tegen te hoge WOZ-waardes. Later dit jaar gaat een wet in die het ook mogelijk maakt om formeel bezwaar aan te tekenen tegen een te lage WOZ-waarde. De exacte ingangsdatum van die wet is nog niet bekend, maar de Tweede Kamer en Eerste Kamer hebben er al wel mee ingestemd.

Tot dat moment heeft een formeel bezwaar nog weinig zin, zegt juridisch bureau WOZ-specialisten, waar Vereniging Eigen Huis mee samenwerkt. Zelfs als iemand goed kan onderbouwen welk nadeel hij ondervindt van een te lage WOZ-waarde, lukt het in de praktijk zelden of nooit om dit via een officiële procedure te laten corrigeren.

Advies Waarderingskamer

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers