Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Burgemeester moet burenoverlast tegen gaan

Geplaatst op 12 mrt 2014 , bijgewerkt 12 mrt 2014, 23:00

Burgemeesters moeten meer bevoegdheden krijgen om woonoverlast aan te pakken. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aa...

Burgemeesters moeten meer bevoegdheden krijgen om woonoverlast aan te pakken. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Gemeenten vinden dat ze te weinig middelen hebben om op te treden tegen woonoverlast. Buren die lawaai, vervuiling of ruzies veroorzaken, zijn slecht aan te pakken. Procedures duren lang en huisuitzetting is, zeker in het geval van bewoners van koophuizen, lastig te realiseren. Daarom willen gemeenten dat hun burgemeesters de bevoegdheid krijgen om een zogenoemde tijdelijke gedragsaanwijzing op te leggen, zoals een boete geven of het inleveren van de radio als die vaak te hard staat. Deze maatregelen worden als tussenstapjes gezien. Nu wordt er vaak tijdens het lange proces tot huisuitzetting niets aan de overlast gedaan.

Burenoverlast

Eind vorig jaar pleitte jurist Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen ervoor dat de Gemeentewet moet worden aangepast om ernstige burenoverlast tegen te gaan. Ook hij stelde dat burgemeesters te weinig juridische middelen hebben om misdragende woningeigenaren aan te pakken. In Vols’ promotieonderzoek naar burenoverlast in Nederland, Engeland, Wales en België concludeerde hij dat huisuitzettingen van overlastgevers vaak door de rechter worden tegengehouden.

Huurovereenkomst

Bij huurders zijn er nog wel mogelijkheden. Samenwerking met een woningcorporatie biedt de mogelijkheid de overlastveroorzaker aan te spreken op het huurdergedrag zoals die is vastgelegd in de huurovereenkomst. Bij koopwoningen kan een herrieschopper niet worden aangesproken op gemaakte afspraken uit een huurovereenkomst.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.