Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Klimaatverandering bedreigt drinkwater

Geplaatst op 17 mrt 2014 , bijgewerkt 17 mrt 2014, 23:00

Water dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, wordt bedreigd door het veranderende klimaat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid ...

Water dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, wordt bedreigd door het veranderende klimaat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Veranderingen in het klimaat zorgen ervoor dat het voor langere tijd erg droog kan zijn in Nederland. Rivieren stromen daardoor minder en dat verergert de invloed van lozingen op het oppervlaktewater. De vervuiling uit die lozingen wordt dan namelijk minder snel verdund. Zo’n 40 % van het drinkwater in Nederland wordt geproduceerd vanuit het oppervlaktewater.

Lozingen

Het RIVM stelt dan ook dat het goed zou zijn om lozingen vooral toe te staan tijdens nattere periodes. Andere opties zijn de normen voor de hoeveelheid vervuiling in het water aan te scherpen of bij droogte water te laten stromen vanuit de ene in de andere rivier. Op die manier kan bijvoorbeeld water vanuit de Waal naar de Maas en de Lek worden geleid. Ook uitgebreide zuivering van rioolwater zou helpen, omdat zuiveringsinstallaties het gezuiverde rioolwater lozen op het oppervlaktewater.

Beleidskeuzes

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat in een reactie weten dat er inderdaad extra maatregelen nodig zijn in verband met de klimaatverandering. Het RIVM-rapport wordt gebruikt bij de beleidskeuzes van de komende jaren. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, stemt het ministerie die keuzes steeds af op de daadwerkelijke klimaatontwikkelingen, aldus een woordvoerster. Dit jaar moet er meer duidelijk worden welke maatregelen het kabinet gaat nemen.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers