Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Klimaatverandering bedreigt drinkwater

Geplaatst op 17 mrt 2014 , bijgewerkt 17 mrt 2014, 23:00

Water dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, wordt bedreigd door het veranderende klimaat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid ...

Water dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, wordt bedreigd door het veranderende klimaat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Veranderingen in het klimaat zorgen ervoor dat het voor langere tijd erg droog kan zijn in Nederland. Rivieren stromen daardoor minder en dat verergert de invloed van lozingen op het oppervlaktewater. De vervuiling uit die lozingen wordt dan namelijk minder snel verdund. Zo’n 40 % van het drinkwater in Nederland wordt geproduceerd vanuit het oppervlaktewater.

Lozingen

Het RIVM stelt dan ook dat het goed zou zijn om lozingen vooral toe te staan tijdens nattere periodes. Andere opties zijn de normen voor de hoeveelheid vervuiling in het water aan te scherpen of bij droogte water te laten stromen vanuit de ene in de andere rivier. Op die manier kan bijvoorbeeld water vanuit de Waal naar de Maas en de Lek worden geleid. Ook uitgebreide zuivering van rioolwater zou helpen, omdat zuiveringsinstallaties het gezuiverde rioolwater lozen op het oppervlaktewater.

Beleidskeuzes

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat in een reactie weten dat er inderdaad extra maatregelen nodig zijn in verband met de klimaatverandering. Het RIVM-rapport wordt gebruikt bij de beleidskeuzes van de komende jaren. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, stemt het ministerie die keuzes steeds af op de daadwerkelijke klimaatontwikkelingen, aldus een woordvoerster. Dit jaar moet er meer duidelijk worden welke maatregelen het kabinet gaat nemen.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.