Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Regeling waardedaling Groningen later bekend

Geplaatst op 19 mrt 2014 , bijgewerkt 19 mrt 2014, 13:43

De compensatieregeling voor waardedaling van woningen in het Groningse aardbevingsgebied wordt waarschijnlijk half april pas bekend, een maand later ...

De compensatieregeling voor waardedaling van woningen in het Groningse aardbevingsgebied wordt waarschijnlijk half april pas bekend, een maand later dan was aangekondigd. De reden is dat de regeling eerst wordt besproken aan de zogenoemde Dialoogtafel.

Dat meldt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Groningse huiseigenaren kunnen sinds 6 februari een aanvraag doen voor compensatie van waardeverlies van hun woningen door de aardbevingen.  De regeling geldt voor inwoners van Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum, die hun huis na 25 januari 2013 hebben verkocht. De NAM verwacht de eerste aanvragen in de zomer van 2014 te hebben behandeld.

Inspraak betrokkenen

De Dialoogtafel wil alle betrokken partijen de ruimte geven voor input, stelt secretaris Herman Bloupot. 'Daarvoor is de Dialoogtafel ingesteld.' Het overlegorgaan ging in maart van dit jaar van start, met als deelnemers bewoners, bedrijven, maatschappelijke instellingen en overheden. Doel is de partijen in het aardbevingsgebied te betrekken bij de ontwikkeling van plannen en te nemen besluiten rond de gaswinning.

Vorige week werd duidelijk dat de vergaderingen van de Dialoogtafel in beslotenheid zullen plaatsvinden. Daartoe hebben de leden tijdens de eerste vergadering unaniem besloten, zodat ze tijdens het overleg vrijuit kunnen spreken. Na de vergaderingen wordt het besprokene direct openbaar gemaakt, evenals voorgelegde stukken.

Aardbevingen

Dinsdagavond vond in Groningen een aardbeving van 2.1 op de schaal van Richter plaats. Het epicentrum lag bij het dorp Rottum. Een week eerder was er nog een beving in de omgeving van Schildwolde, met een kracht van 2.3. In totaal zijn er deze maand al elf bevingen geweest. De bevingen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied.

Lees meer:
Dialoogtafel (website provincie Groningen)
Dossier Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers