Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bestaande koopwoningen 1,7 procent goedkoper

Geplaatst op 21 mrt 2014 , bijgewerkt 21 mrt 2014, 13:40

Bestaande koopwoningen waren vorige maand 1,7% goedkoper dan in februari 2013. Dit blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistie...

Bestaande koopwoningen waren vorige maand 1,7% goedkoper dan in februari 2013. Dit blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Hoewel de prijzen van bestaande koopwoningen nog steeds lager zijn dan een jaar eerder, is het prijsniveau de afgelopen acht maanden nauwelijks veranderd.

De huizenprijzen liggen nu op hetzelfde niveau als in 2003. Vergeleken met de piek van de huizenmarkt in 2008, zijn woningen nu ruim 20% in waarde gedaald.

Vorige maand verwisselden 18.935 woningen van eigenaar, 34% meer dan in februari 2013. Deze toename is te verklaren doordat veel kopers in december 2012 nog hun slag sloegen om de strengere hypotheekregels per 1 januari 2013 voor te zijn. Hierdoor werden in de eerste maanden van vorig jaar relatief weinig huizen verkocht.

Toenemend vertrouwen

Ondertussen blijft het vertrouwen in de woningmarkt stijgen, zo blijkt uit de laatste stand van de Eigen Huis Marktindicator. Deze steeg in maart met 1 punt naar waarde 87 tegen een neutraalwaarde van 100. De laatste keer dat de Eigen Huis Marktindicator, die specifiek het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet, deze waarde bereikte was in april 2008, voor het begin van de crisis.

Uit de Eigen Huis Marktindicator blijkt verder dat 38% van de ondervraagden denkt dat de huizenprijzen komend jaar zwak tot matig zullen stijgen.

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Lees meer over huizenpijzen 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers