Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Gratis advies bij betalingsproblemen

Geplaatst op 27 mrt 2014 , bijgewerkt 27 mrt 2014, 11:00

Minister Dijsselbloem van Financiën wil het mogelijk maken dat huiseigenaren met (dreigende) betalingsproblemen gratis hypotheekadvies krijgen van hu...

Minister Dijsselbloem van Financiën wil het mogelijk maken dat huiseigenaren met (dreigende) betalingsproblemen gratis hypotheekadvies krijgen van hun financieel adviseur. Deze wetswijziging gaat waarschijnlijk januari 2015 in.

Zo’n 92.000 huiseigenaren hebben een betalingsachterstand op hun hypotheek van minstens enkele maanden. Ze kunnen de kosten van grondig advies (al snel duizend euro) er niet bij hebben. Deze huiseigenaren krijgen nu nog geen gratis advies van hun onafhankelijke adviseur, vanwege het provisieverbod dat sinds januari 2013 van kracht is. Dit verbod bepaalt namelijk dat niet de geldverstrekker, maar de klant die adviesrekening moet betalen.

Uitzondering

Vereniging Eigen Huis pleit al langere tijd voor deze uitzondering op het provisieverbod. Door huiseigenaren met beginnende betalingsproblemen tijdig gratis advies te geven, zijn veel grotere problemen zoals gedwongen woningverkoop met restschuld vaak te voorkomen. Dit is in het belang van zowel de huiseigenaar als zijn geldverstrekker. In september 2013 vroeg Vereniging Eigen Huis hiervoor al aandacht in een knelpuntenbrief aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wetswijziging

Het ministerie van Financiën raadpleegt momenteel diverse organisaties over de voorgenomen wetswijziging. Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: ‘Wij juichen zo’n wetswijziging toe. Sterker nog, we vinden dat de wijziging nog dit jaar zo snel mogelijk moet ingaan. Dat voorkomt veel ellende.’

Meer informatie
Knelpuntenbrief aan staatssecretaris Klijnsma (PDF)
Stappenplan betalingsproblemen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.