Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nieuw erfpachtstelsel Amsterdam van de baan

Geplaatst op 28 mrt 2014 , bijgewerkt 28 mrt 2014, 10:14

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil de plannen voor een nieuw erfpachtstelsel in de hoofdstad schrappen. Als de gemeenteraad d...

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil de plannen voor een nieuw erfpachtstelsel in de hoofdstad schrappen. Als de gemeenteraad daarmee instemt, vervalt het referendum dat daarover op 22 mei zou plaatsvinden.

Sinds de zomer van vorig jaar werkt Amsterdam aan de hervorming van het erfpachtstelsel. Volgens de verantwoordelijke wethouder Maarten van Poelgeest moet het nieuwe college hierover de knoop doorhakken. Het huidige gemeentebestuur is na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart demissionair. Mocht de beslissing over de erfpachtvernieuwing worden uitgesteld, dan is het geplande referendum hierover overbodig.

Het Amsterdamse college wilde de erfpachtsom vaststellen op het moment van verkoop van een woning. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast aan de inflatie, tot de woning weer van eigenaar verwisselt. Nu ligt de pacht nog voor jaren vast. Na afloop van die termijn kan de gemeente opnieuw de erfpachtsom vaststellen.

Veel huiseigenaren in de hoofdstad betalen erfpacht aan de gemeente. Dit houdt in dat ze betalen voor de grond waar hun huis op staat.

Meer informatie
Dossier Erfpacht

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.