Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Meer bezwaren tegen lage WOZ-waarde

Geplaatst op 28 mrt 2014 , bijgewerkt 28 mrt 2014, 12:53

Steeds meer huiseigenaren dienen bezwaar in bij hun gemeente tegen een te lage WOZ-waarde. Deze zou namelijk nadelig kunnen uitpakken voor de verkoop...

Steeds meer huiseigenaren dienen bezwaar in bij hun gemeente tegen een te lage WOZ-waarde. Deze zou namelijk nadelig kunnen uitpakken voor de verkoopwaarde van hun woning. Ook zou een hogere WOZ-waarde leiden tot een lagere rente bij de geldverstrekker.

Volgens de WOZ-specialisten, een jurisch bureau dat namens burgers bezwaar indient tegen de vastgestelde WOZ-waarde, komen per week twee tot vijf bezwaren binnen tegen een te lage waarde. Voorheen kwam dit nauwelijks voor. Toezichthouder Waarderingskamer ziet ook het aantal bezwaren tegen een te lage waarde stijgen, maar kan hierover nog geen exacte cijfers geven.

De reden voor de ophef is dat de WOZ-waarde van alle woningen straks openbaar wordt. Waarschijnlijk worden deze gegevens na de zomer online beschikbaar.

Meerdere gemeenten ontvingen een recordaantal bezwaren tegen een te lage WOZ-waarde, zo meldt de NOS. De gemeente Urk roept inwoners zelfs op de vastgestelde waarde hierop te controleren.

Formeel bezwaar niet mogelijk

Gemeenten weten ondertussen niet hoe ze op dergelijke bewaren moeten reageren. Wettelijk gezien is het niet mogelijk om tegen een te lage WOZ-waarde in het verweer te komen. De Waarderingskamer krijgt hierover dan ook veel vragen binnen van gemeenten.

OfficiĆ«le procedures zijn tot nog toe alleen mogelijk tegen een te hoog vastgestelde WOZ-waarde. Later dit jaar gaat een wet in die een procedure tegen een te lage waarde wel mogelijk maakt. Wanneer deze wet in werking treedt, is nog niet bekend. Tot die tijd heeft het weinig zin formeel bezwaar te maken tegen een te lage waarde, zo stellen de WOZ-specialisten. Wie echt wil weten wat zijn huis waard is, kan vooralsnog beter een taxatie laten uitvoeren.  

Gerelateerde artikelen
Te lage WOZ-waarde? Bel de gemeente

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzichtkeyboard_arrow_right

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact perskeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.