Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Winstmarges op hypotheken weer gestegen

Geplaatst op 02 apr 2014 , bijgewerkt 02 apr 2014, 08:40

De extra winstmarge die geldverstrekkers rekenen bovenop hun normale hypotheektarief is weer gestegen. Dit is een trendbreuk na een lange periode van...

De extra winstmarge die geldverstrekkers rekenen bovenop hun normale hypotheektarief is weer gestegen. Dit is een trendbreuk na een lange periode van daling.

In het afgelopen kwartaal is de extra winstmarge op het normale hypotheektarief met 0,25 procentpunt gestegen voor woningfinancieringen met een rentevaste periode van een tot vijf jaar en hypotheken met een variabele rente.

De hypotheekrente staat ondertussen op het laagste niveau sinds 2005. Daarbij namen de kosten die banken maken voor het lenen van geld op de kapitaalmarkt nog sneller af. Dit inkoopvoordeel wordt slechts deels doorberekend aan de consument, waardoor banken ongemerkt hun winstmarges kunnen verhogen.  

De gemiddelde extra winstmarge op het consumententarief voor nieuwe hypotheken ligt nu op 0,56 procentpunt. Zonder deze extra winstopslag zou de gemiddelde hypotheekrente bij tien jaar rentevast ongeveer 3,6% zijn in plaats van 4,1%. Dit betekent bij een hypotheek van € 250.000 dat de consument jaarlijks € 1.400 bruto extra kwijt is aan bijkomende hypotheeklasten.

Meer concurrentie hard nodig

Volgens Vereniging Eigen Huis is de Nederlandse hypotheekmarkt daarom dringend toe aan meer concurrentie. De drie Nederlands grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO gaven aan hun markaandeel op de hypotheekmarkt juist niet te willen uitbreiden.

De broodnodige concurrentie zal vooral uit het buitenland moeten komen. Vereniging Eigen Huis is daarom erg benieuwd naar de bevindingen van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) die de barrieres voor buitenlandse partijen op de Nederlandse markt onderzoekt. De vereniging roept de ACM op  het onderzoek versneld af te ronden en eventuele toetredingshindernissen voor buitenlandse banken weg te nemen.

Gerelateerde artikelen
Banken maken meer winst op hypotheekrente

Meer informatie
Bekijk ook de Eigen Huis Rentebarometer

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.