Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Verliezen grondbeleid kunnen verder oplopen'

Geplaatst op 03 apr 2014 , bijgewerkt 03 apr 2014, 12:46

Bij een licht herstel van de woningmarkt, kunnen de grondprijzen nog eens met bijna 20% zakken. Dit blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau De...

Bij een licht herstel van de woningmarkt, kunnen de grondprijzen nog eens met bijna 20% zakken. Dit blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau Deloitte.

Volgens Deloitte zijn veel gemeenten te optimistisch over het herstel van de markt. Zij gaan ervan uit dat de komende jaren voor zo'n € 35 miljard aan grond wordt verkocht. Voorwaarde is wel dat de grondprijzen herstellen of op z'n minst stabiel blijven.

De woningmarkt moet wel flink opleven, wil dit scenario reëel worden. Als woningen per jaar 2% in waarde zouden afnemen en de bouwkosten gelijk blijven, dan dalen de grondopbrengsten over de komende vijf jaar met 37%, zo berekende Deloitte. Alleen als de huizenprijzen de bouwkosten ruim overtreffen, dan blijven de grondprijzen op peil.

Zorgen om de ozb

Vereniging Eigen Huis maakt zich grote zorgen over de verliezen van het gemeentelijke grondbedrijf. Uit een onderzoek dat de vereniging liet uitvoeren door researchbureau RIGO blijkt dat veel gemeenten hierover weinig transparant zijn. De vrees bestaat dan ook dat de onroerende zaakbelasting (ozb) de komende jaren in veel gemeenten zal stijgen om de verliezen te compenseren, zo schrijft de vereniging donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief pleit de vereniging ook voor marktconforme grondprijzen. Sinds het begin van de crisis in 2008 is de prijs voor een vierkante meter bouwgrond nauwelijks verlaagd. Nieuwbouwwoningen zijn hierdoor onnodig duur.

Lees de brief van Vereniging Eigen Huis aan de Tweede Kamer
Lees meer over de risico's van grondbeleid 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers