Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hypotheekproblemen nog lang niet voorbij

Geplaatst op 08 apr 2014 , bijgewerkt 08 apr 2014, 14:42

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat er van uit dat de huidige hypotheekproblemen hardnekkiger zijn dan in de jaren tachtig. Toen waren die problemen na ...

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat er van uit dat de huidige hypotheekproblemen hardnekkiger zijn dan in de jaren tachtig. Toen waren die problemen na tien jaar volledig opgelost, maar dat zal nu niet lukken. Dat schrijft de centrale bank in een vandaag verschenen rapport.

Momenteel staat zo’n 30 procent van de Nederlandse hypotheken onder water. Dat betekent dat de marktwaarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld. Over tien jaar zal een kwart tot tweederde van deze hypotheken nog steeds onder water staan, schat DNB. Daarbij gaat de bank er uit van twee verschillende scenario’s voor de huizenprijzen. In het eerste scenario stijgen de woningprijzen met 2 procent per jaar, in het tweede blijven ze gelijk.

Oorzaak

De oorzaak voor dit hardnekkige probleem schuilt in de hoogte van de verstrekte hypotheken. De gemiddelde woningbezitter heeft nu, ten opzichte van de woningwaarde, een aanzienlijk hogere hypotheekschuld dan in de jaren tachtig. Dat komt doordat de hypotheekverstrekking de afgelopen jaren ruimhartig was, tot 2013.

Extra afgelost

In de eerste drie kwartaal van 2013 is voor circa € 7 miljard extra afgelost, schrijft DNB. Dat is ruim 1 % van de totale hypotheekschuld. Maar dat verminderde de problemen met onderwaterhypotheken slechts beperkt, omdat deze extra aflossingen vooral voor rekening kwamen van ouderen met een lage hypotheekschuld. Minder dan een kwart van de vrijwillige aflossingen vond plaats bij hypotheken die onder water staan. Van de dertigers en veertigers met een hypotheek staat 40 % onder water.

Betalingsproblemen

Het aantal hypotheken met betalingsachterstanden neemt weliswaar toe, maar is internationaal gezien nog steeds beperkt. In Nederland is op 1,3 % van de hypotheken betalingsachterstand. In Ierland is dat 12,3 % en in de Verenigde Staten 9,3 %. DNB memoreert dat banken gedwongen woningverkoop kunnen voorkomen door de voorwaarden van de hypotheek tijdelijk aan te passen, bijvoorbeeld door het geven van een rentepauze. Dit heeft alleen zin als duidelijk is dat de betalingsproblemen tijdelijk zijn, schrijft DNB.

Tips bij betalingsproblemen
Persbericht De Nederlandsche Bank

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers