Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Minder strenge onderbouwing leges

Geplaatst op 09 apr 2014 , bijgewerkt 09 apr 2014, 09:07

Gemeenten hoeven niet gedetailleerd de hoogte van hun leges te verklaren. Dit blijkt na twee uitspraken van de Hoge Raad. Het hoogste Nederlandse r...

Gemeenten hoeven niet gedetailleerd de hoogte van hun leges te verklaren. Dit blijkt na twee uitspraken van de Hoge Raad.

Het hoogste Nederlandse rechtsorgaan deed deze uitspraken naar aanleiding van een klacht tegen hoge leges. De opbrengsten hiervan mogen niet uitstijgen boven de kosten die een gemeente maakt om vergunningen te verlenen.

Eerder bepaalden twee lagere rechtbanken al dat gemeenten alle begrotingskosten moeten kunnen onderbouwen, mochten hierover twijfels bestaan. Voor de leges hoeven gemeenten dus niet zo ver te gaan, zo oordeelde de Hoge Raad. Alleen als er gerede, onderbouwde twijfel bestaat over een begrotingspost, dient de gemeente daarover verantwoording af te leggen.

Meer informatie:

Eerste uitspraak Hoge Raad over leges
Tweede uitspraak Hoge Raad over leges
Dossier BouwlegesĀ 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.