Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Minder strenge onderbouwing leges

Geplaatst op 09 apr 2014 , bijgewerkt 09 apr 2014, 09:07

Gemeenten hoeven niet gedetailleerd de hoogte van hun leges te verklaren. Dit blijkt na twee uitspraken van de Hoge Raad. Het hoogste Nederlandse r...

Gemeenten hoeven niet gedetailleerd de hoogte van hun leges te verklaren. Dit blijkt na twee uitspraken van de Hoge Raad.

Het hoogste Nederlandse rechtsorgaan deed deze uitspraken naar aanleiding van een klacht tegen hoge leges. De opbrengsten hiervan mogen niet uitstijgen boven de kosten die een gemeente maakt om vergunningen te verlenen.

Eerder bepaalden twee lagere rechtbanken al dat gemeenten alle begrotingskosten moeten kunnen onderbouwen, mochten hierover twijfels bestaan. Voor de leges hoeven gemeenten dus niet zo ver te gaan, zo oordeelde de Hoge Raad. Alleen als er gerede, onderbouwde twijfel bestaat over een begrotingspost, dient de gemeente daarover verantwoording af te leggen.

Meer informatie:

Eerste uitspraak Hoge Raad over leges
Tweede uitspraak Hoge Raad over leges
Dossier Bouwleges 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers