Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

VEH: Amsterdam, maak vaart met erfpachtsysteem

Geplaatst op 10 apr 2014 , bijgewerkt 10 apr 2014, 08:17

De nieuwe collegepartijen in Amsterdam moeten vaart maken met het ontwikkelen van een nieuw erfpachtsysteem. Die oproep doet Vereniging Eigen Huis in...

De nieuwe collegepartijen in Amsterdam moeten vaart maken met het ontwikkelen van een nieuw erfpachtsysteem. Die oproep doet Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Amsterdamse politieke partijen.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders trok onlangs zijn voorstel voor een nieuw erfpachtstelsel in, na een politieke verschuiving bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daar kwam D66 als grote winnaar uit de bus. Het is nu aan de nieuwe bestuurders om de contouren van het nieuwe erfpachtstelsel uit te werken.

Keuze tussen kopen en erfpacht

D66 wil dat huiseigenaren keuzevrijheid krijgen tussen het kopen van de grond onder hun woning en erfpacht. In het oude voorstel van voormalig GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest was kopen geen optie.

Ook Vereniging Eigen Huis vindt dat huiseigenaren in Amsterdam het recht moeten krijgen de grond onder hun huis te kopen, of in ieder geval eeuwigdurend af te kopen. 'Het is niet meer van deze tijd dat de gemeente de grondwaarde elke vijftig jaar opnieuw in rekening kan brengen', aldus Nico Stolwijk, manager strategie en belangenbehartiging van de vereniging.

Problemen hypotheek

Het huidige systeem moet als het aan de vereniging ligt dan ook snel en drastisch op de schop. Momenteel kunnen de erfpachtlasten bij herziening van de canon met grote schokken omhoog gaan. Door de onzekerheid over de toekomstige woonlasten, dreigen voor huizenkopers problemen bij het krijgen van een hypotheek, zo stelt de vereniging.

Voor mensen die voor een huis op erfpacht kiezen, stelt de vereniging een gematigde en voorspelbare jaarlijkse aanpassing van de erfpachtkosten voor.

Meer informatie:
Dossier erfpacht
Brief VEH aan fractievoorzitters gemeente Amsterdam

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.