Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Executieveiling mogelijk toegankelijker

Geplaatst op 16 apr 2014 , bijgewerkt 16 apr 2014, 11:02

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen dat executieveilingen voor een breder publiek toegankelijk moet maken. Geïnteresseerden kunnen nu v...

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen dat executieveilingen voor een breder publiek toegankelijk moet maken. Geïnteresseerden kunnen nu voorafgaand aan de veiling de woning bezichtigen en het pand kan op kortere termijn ontruimd worden in geval van huurders.

De bedoeling is dat deze en andere veranderingen zorgen voor een hogere opbrengst van de geveilde woning.

Internetveiling

De veranderingen maken het ook makkelijker om een executieveiling van een woning via internet te houden. Een internetveiling kan tegelijk met een veiling in de zaal gehouden worden, of zelfstandig. Een notaris bepaalt via welke website kopers kunnen bieden en controleert het biedingsproces.

Vereniging Eigen Huis ziet de wetswijziging als een stap voorwaarts. De mogelijkheid het pand te bezichtigen en te laten taxeren maakt het in theorie beter mogelijk om van te voren de financiering te regelen.

Geen ontbindende voorwaarden

Wel is het de vraag of de financiering ook in de praktijk makkelijker van tevoren kan worden geregeld. Bij een executieveiling zijn ontbindende voorwaarden van financiering niet mogelijk - dit betekent dat de financiering op het moment van de veiling al geregeld moet zijn.

Daarnaast ontbreekt het particulieren vaak aan de kennis en ervaring om op een veiling geen kat in de zak te kopen. Het is in Nederland nog niet gewoon voor particulieren om op een veiling van een woning mee te bieden.

Meer informatie:
Stemmingsuitslag executieveilingen Tweede Kamer 15 april 2014
Dossier executieveilingen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers