Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Chronische aandoening struikelblok voor woningkopers

Geplaatst op 17 apr 2014 , bijgewerkt 17 apr 2014, 09:00

Circa 15 procent van de huiseigenaren met een chronische aandoening kan geen overlijdensrisicoverzekering krijgen. Huiseigenaren met een aandoening ...

Circa 15 procent van de huiseigenaren met een chronische aandoening kan geen overlijdensrisicoverzekering krijgen. Huiseigenaren met een aandoening die wél zo’n verzekering krijgen, moeten rekening houden met forse premieverhoging en enkele maanden vertraging. Dat blijkt uit een onderzoek dat Vereniging Eigen Huis in maart hield.

Zonder overlijdensrisicoverzekering is het negen van de tien keer niet mogelijk om een hypotheek te krijgen. Vereniging Eigen Huis adviseert chronisch zieken die een huis willen kopen daarom eerst te kijken hoe hoog de benodigde hypotheek is, daarna de verzekering te regelen en dan pas op huizenjacht te gaan. Dit voorkomt teleurstellingen als de koop al bijna rond is.

Eén op de drie Nederlanders

Nederland telt maar liefst 5,3 miljoen mensen met een chronische aandoening, volgens het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is circa één op de drie Nederlanders. Daarbij gaat het niet alleen om kanker, hartkwalen en hersenaandoeningen, maar ook om bijvoorbeeld astma, diabetes en reuma.

Premieverhoging

Aan het onderzoek van Vereniging Eigen Huis werkten 137 leden met een chronische aandoening mee. Deze leden probeerden de afgelopen vijf jaar een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat lukte bij 15 procent niet. Van degenen die wel zijn geaccepteerd, kreeg een op de drie premie-opslag. Die opslag kan fors zijn. Van de mensen met premieverhoging zag 35 procent de premie minstens verdubbelen. Maar liefst driekwart van de mensen met premieverhoging vond de opslag onterecht.

De Consumentenbond liet bureau Gfk afgelopen winter ook onderzoek doen naar dit onderwerp. Aan dat onderzoek werkten 365 mensen mee. De resultaten van dit onderzoek komen in grote lijnen overeen met die van het onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

In de media

Het meinummer van Eigen Huis Magazine, dat 1 mei verschijnt, besteedt uitgebreid aandacht aan overlijdensrisicoverzekeringen.
 
Het tv-programma Zembla is vanavond (donderdag 17 april) gewijd aan de jacht van verzekeraars op medische gegevens. De uitzending begint om 20.50 uur op Nederland 2.

Updates

  • Naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht van Vereniging Eigen Huis heeft Tweede Kamerlid Paulus Jansen (SP) op 23 april 2014 Kamervragen gesteld.
  • Minister Blok (Wonen) heeft op 5 juni 2014 geantwoord dat de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) nu nog niet van toepassing is op financiële diensten. De minister beziet of de wet op dit punt wijziging behoeft. Mogelijk gaan er voor het zomerreces nog twee wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer waarin dit punt aan de orde komt. 

Meer informatie
Overlijdensrisicoverzekering 
Tien tips bij een chronische aandoening

Gerelateerde artikelen
Overlijdensrisicoverzekering veel goedkoper

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.