Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Revolutionaire afspraak erfpacht Amsterdam

Geplaatst op 22 apr 2014 , bijgewerkt 22 apr 2014, 11:48

Amsterdamse huiseigenaren krijgen waarschijnlijk de keuze tussen het kopen van de grond onder hun woning, of eeuwigdurende erfpacht. Bij dit laatste ...

Amsterdamse huiseigenaren krijgen waarschijnlijk de keuze tussen het kopen van de grond onder hun woning, of eeuwigdurende erfpacht. Bij dit laatste wordt de huur van de grond - de canon - niet meer periodiek aangepast. D66 en beoogd coalitiepartner GroenLinks hebben dat afgesproken.

In maart volgend jaar kunnen de Amsterdammers zich in een referendum voor of tegen het kooprecht uitspreken. Daarmee zou een einde komen aan een erfpachtstelsel dat al meer dan honderd jaar bestaat. In Amsterdam staat ongeveer tachtig procent van de woningen op grond met erfpacht.

Stokpaardje

Huiseigenaren de mogelijkheid bieden de grond onder hun huis te kopen is een stokpaardje van D66, dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart als grote winnaar uit de bus kwam.

Vereniging Eigen huis riep de nieuwe collegepartijen in Amsterdam eerder deze maand op vaart te maken met het ontwikkelen van een nieuw erfpachtsysteem. Momenteel kunnen de erfpachtlasten bij herziening van de canon met grote schokken omhoog gaan. De vereniging heeft zich altijd hard gemaakt voor het recht op het kopen van de grond en zal de uitwerking van het nieuwe stelsel nauwlettend volgen.

Lees meer over erfpacht in ons dossier

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.