Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Erfenis steeds vaker geweigerd

Geplaatst op 07 mei 2014 , bijgewerkt 07 mei 2014, 10:41

Erfenissen worden door nabestaanden steeds vaker geweigerd of beneficiair aanvaard. Dit blijkt uit een onderzoek van Netwerk Notarissen, een samenwer...

Erfenissen worden door nabestaanden steeds vaker geweigerd of beneficiair aanvaard. Dit blijkt uit een onderzoek van Netwerk Notarissen, een samenwerkingsverband van 160 notariskantoren, onder vijf van de elf rechtbanken.

In 2013 werden 22% meer erfenissen geweigerd in dan een jaar eerder. Het aantal beneficiaire aanvaardingen steeg in hetzelfde tijdsbestek met 38%. In dat geval worden erfenissen wel aanvaard op voorwaarde dat de erfgenaam niet met diens privé-vermogen opdraait voor de schulden van de overledene.

Beneficiaire aanvaarding van een erfenis lijkt risicoloos voor de erfgenaam, maar er kunnen wel kosten aan zijn verbonden. Mocht een overledene schulden hebben nagelaten, dan wordt de schuld vereffend met diens bezittingen. Daar kunnen dierbare spullen tussen zitten. Daarbij komt dat een beneficiaire aanvaarding geld kost: de erfgenaam draait op voor de griffiekosten, moet een boedelbeschrijving maken, schuldeisers op de hoogte stellen en nagelaten bezittingen verkopen.

Restschuld

Dat het aantal verworpen erfenissen en beneficiaire aanvaardingen toeneemt, is te wijten aan de crisis, stelt Netwerk Notarissen. Bij zo'n 1,4 miljoen woningen is de hypotheekschuld hoger dan de actuele woningwaarde. Erfgenamen hebben vaak moeite de geërfde huizen te verkopen en mocht dat wel lukken, dan kampen ze vaak met een behoorlijke restschuld. Ook kunnen achterstallige energierekeningen en de erfbelasting tot hoge kosten leiden.

Volgens het notarisverband spelen ook lossere familiebanden een rol. Erfgenamen hebben vaak geen idee van de financiële positie van overleden familieleden. Uit het onderzoek zou blijken dat een op de drie Nederlanders nauwelijks contact onderhoudt met een of meer familieleden.

Vereniging Eigen Huis raadt erfgenamen aan zich goed te laten informeren over de mogelijkheden bij een erfenis door een notaris. In het geval van een geërfd huis kan ook de geldverstrekker van de overledene worden benaderd. Aanvaard een erfenis nooit zomaar zonder goed inzicht in de boedel.  

Meer informatie

Erven en beneficiaire aanvaarding 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers