Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Spaarhypotheek: dat kan duidelijker

Geplaatst op 19 mei 2014 , bijgewerkt 19 mei 2014, 11:00

Klanten met een (bank)spaarhypotheek moeten duidelijke informatie krijgen, als de rentevaste periode afloopt. Verlaging van de hypotheekrente klinkt ...

Klanten met een (bank)spaarhypotheek moeten duidelijke informatie krijgen, als de rentevaste periode afloopt. Verlaging van de hypotheekrente klinkt mooi, maar leidt bij deze hypotheken ook tot hogere inleg voor het spaardeel. Per saldo kan de verandering negatief uitpakken.

Dat stelde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag 15 mei 2014, in een reactie op onderzoek van RTL Nieuws. Dat onderzoek laat zien dat banken en adviseurs niet altijd helder communiceren. ABN Amro en SNS Bank geven bijvoorbeeld toe dat zij in de brief met een renteherzieningsvoorstel wél zeggen hoe hoog de nieuwe hypotheekrente is, maar niet vermelden hoe hoog de nieuwe spaarpremie is. In een adviesgesprek wijst de adviseur zijn klant hier wel op, zeggen deze banken.

Hypotheekrente en spaardeel

Iemand die een (bank)spaarhypotheek heeft, betaalt een bedrag dat bestaat uit twee delen: hypotheekrente en spaarinleg. Als de rentevastperiode na bijvoorbeeld tien jaar afloopt, krijgt de klant nu meestal een lagere hypotheekrente aangeboden. De rente is immers de afgelopen jaren gedaald. Die daling leidt óók tot minder rentevergoeding op het spaardeel. Daardoor moet de klant maandelijks een hoger spaarbedrag gaan inleggen. Anders heeft hij aan het einde van de looptijd niet voldoende gespaard om de hypotheek af te lossen.

Totaalplaatje

Ook de hypotheekrenteaftrek speelt hierbij een rol. Iemand die minder hypotheekrente betaalt, krijgt minder renteaftrek. Het is daarom belangrijk dat de klant een goede totaalberekening van de netto verandering krijgt, vindt ook Vereniging Eigen Huis. ‘Vraag daar om, als de bank of adviseur het totaalplaatje niet meteen geeft’, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur van Vereniging Eigen Huis.

Nederland telt 1,5 miljoen (bank)spaarhypotheken. Het is niet meer mogelijk om een nieuwe (bank)spaarhypotheek af te sluiten.

Hypotheekvormen
AFM-bericht
RTL-bericht

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.