Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Aantal WOZ-bezwaren halveert

Geplaatst op 20 mei 2014 , bijgewerkt 20 mei 2014, 12:00

Het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde van de eigen woning is dit jaar gehalveerd. Begin 2014 tekende 1,7 procent van de huiseigenaren bezwaar aan b...

Het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde van de eigen woning is dit jaar gehalveerd. Begin 2014 tekende 1,7 procent van de huiseigenaren bezwaar aan bij de eigen gemeente. In 2013 was dat nog 3,4 procent.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van toezichthouder Waarderingskamer, die vandaag op nu.nl zijn gepubliceerd. De daling heeft waarschijnlijk drie oorzaken. Ten eerste zijn de woningwaardes de afgelopen jaren al flink gedaald, zodat steeds minder mensen de behoefte voelen om bezwaar aan te tekenen tegen een te hoge WOZ-waarde. Een lagere WOZ-waarde leidt tot belastingvoordeel.

De tweede oorzaak is dat gemeenten de afgelopen jaren de waardes nauwkeuriger zijn gaan schatten. Gemeenten als Tilburg, Rotterdam, Amersfoort en Almere werken bijvoorbeeld steeds meer met voormeldingen, die de huiseigenaren eenvoudig kunnen corrigeren.

Lagere verkoopprijs

Een derde factor die mogelijk een rol speelt, is de aantrekkende woningmarkt. Een groeiende groep huiseigenaren overweegt de woning te koop te zetten, of doet dat al. Een verlaging van de WOZ-waarde is dan ongunstig, omdat het de verkoopprijs drukt. Dit jaar was het nog niet mogelijk om bezwaar te maken tegen een te lage WOZ-waarde.

Dossier gemeentelijke woonlasten
Meer bezwaren tegen lage WOZ-waarde
Ozb stijgt opnieuw te veel

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.