Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Aantal WOZ-bezwaren halveert

Geplaatst op 20 mei 2014 , bijgewerkt 20 mei 2014, 12:00

Het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde van de eigen woning is dit jaar gehalveerd. Begin 2014 tekende 1,7 procent van de huiseigenaren bezwaar aan b...

Het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde van de eigen woning is dit jaar gehalveerd. Begin 2014 tekende 1,7 procent van de huiseigenaren bezwaar aan bij de eigen gemeente. In 2013 was dat nog 3,4 procent.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van toezichthouder Waarderingskamer, die vandaag op nu.nl zijn gepubliceerd. De daling heeft waarschijnlijk drie oorzaken. Ten eerste zijn de woningwaardes de afgelopen jaren al flink gedaald, zodat steeds minder mensen de behoefte voelen om bezwaar aan te tekenen tegen een te hoge WOZ-waarde. Een lagere WOZ-waarde leidt tot belastingvoordeel.

De tweede oorzaak is dat gemeenten de afgelopen jaren de waardes nauwkeuriger zijn gaan schatten. Gemeenten als Tilburg, Rotterdam, Amersfoort en Almere werken bijvoorbeeld steeds meer met voormeldingen, die de huiseigenaren eenvoudig kunnen corrigeren.

Lagere verkoopprijs

Een derde factor die mogelijk een rol speelt, is de aantrekkende woningmarkt. Een groeiende groep huiseigenaren overweegt de woning te koop te zetten, of doet dat al. Een verlaging van de WOZ-waarde is dan ongunstig, omdat het de verkoopprijs drukt. Dit jaar was het nog niet mogelijk om bezwaar te maken tegen een te lage WOZ-waarde.

Dossier gemeentelijke woonlasten
Meer bezwaren tegen lage WOZ-waarde
Ozb stijgt opnieuw te veel

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers