Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Woningmarkt veert op

Geplaatst op 23 mei 2014 , bijgewerkt 23 mei 2014, 09:46

Nederlanders zien de situatie op de woningmarkt steeds zonniger in. De Eigen Huis Marktindicator, dé thermometer van het consumentenvertrouwen in de...

Nederlanders zien de situatie op de woningmarkt steeds zonniger in. De Eigen Huis Marktindicator, dé thermometer van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, stijgt in mei voor de zeventiende maand op rij. Ook andere indicatoren wijzen op een verder herstel.

De Eigen Huis Marktindicator stijgt deze maand met twee punten naar waarde 90 tegen een neutraalwaarde van 100. Concreter: de laatste keer dat waarde 90 werd gehaald was in juli 2007 - ruim een jaar voor de uitbraak van de crisis. Dat jaar werden zo'n 170.000 huizen verkocht. Dat aantal zal dit jaar niet worden gehaald, toch ziet het er voor de woningmarkt steeds beter uit.

Deze week bleek uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster dat de huizenprijzen zijn gestegen. Bestaande koopwoningen zijn slechts 0,1% duurder geworden vergeleken met vorig jaar, maar het is wel de eerste prijsstijging in vijf jaar tijd. Daarbij nam in de eerste vier maanden van dit jaar de vraag naar koopwoningen fors toe met 34% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, toen de woningmarkt de bodem bereikte.

Prijsstijgingen

De Rabobank toont zich bijzonder optimistisch over de woningmarkt. De hypothekenmarktleider verwacht dat de huizenprijzen met 1% zullen stijgen dit jaar. Dit herstel zet zich volgens de bank ook in 2015 voort met prijsstijgingen tussen de 1% en 3%.

Vooral de opkrabbelende economie, de betere betaalbaarheid van woningen en de historisch lage hypotheekrente maken het voor steeds meer mensen aantrekkelijk een woning te kopen. Volgens de Rabobank zal de rente ook komend jaar op een laag niveau blijven.

Toenemende verkoop

Ook de aanhoudende stijging van de Eigen Huis Marktindicator duidt erop dat het aantal verkopen de komende tijd zal toenemen. Nog 16% van de Nederlanders vindt het nu een ongunstige tijd om een huis te kopen. 52% van de ondervraagden denkt dat het juist nu een goede tijd is zich op de woningmarkt te wagen.

Of de aanschaf of verkoop van een woning verstandig of haalbaar is, hangt af van persoonlijke omstandigheden en financieringsmogelijkheden. Werkloosheid en restschuld blijven gevaar opleveren voor verder, concreet herstel van de woningmarkt.

Banken spelen een belangrijke rol bij dit herstel. Als een restschuld verantwoord kan worden meegefinancierd en banken meer maatwerk leveren bij de hypotheekverstrekking, dan is de woningmarkt, maar vooral de consument, een stuk verder geholpen.  

Meer informatie
Bekijk de Eigen Huis Marktindicator
Lees de visie van Vereniging Eigen Huis over de situatie op de woningmarkt (PDF)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers