Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NAM: uitvoerder schadeherstel Groningen gezocht

Geplaatst op 28 mei 2014 , bijgewerkt 28 mei 2014, 06:59

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zoekt een uitvoeringsorganisatie voor schadeherstel, preventief versterken en waardevermeerdering van geb...

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zoekt een uitvoeringsorganisatie voor schadeherstel, preventief versterken en waardevermeerdering van gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen. In een advertentie in dagblad Cobouw roept de onderneming marktpartijen met expertise op zich te melden.

Momenteel coördineert de NAM de afhandeling van schades en het bouwkundig versterken nog zelf. In de toekomst zal het bedrijf meer afstand nemen.

Betrouwbaar

De beoogde uitvoeringsorganisatie moet worden opgericht in overleg met overlegorgaan de Dialoogtafel, de Technische Commissie Bodembeweging en de onafhankelijk raadsman gaswinning Groningen. De organisatie moet klantgericht en betrouwbaar zijn - Groningers koesteren nog altijd wantrouwen jegens de NAM. Complexe gevallen en cultureel erfgoed worden ook aandachtspunten.

De NAM zal de uitvoeringsorganisatie op afstand aansturen. Een onafhankelijke raad van toezicht moet toezien op het functioneren van de organisatie.

'Engelstalige rapporten vertalen'

Een groep van 28 Groningers eist ondertussen in een brief aan minister Kamp van Economische Zaken dat alle Engelstalige rapporten over gaswinning worden vertaald. Dat meldt RTV Noord. Onder andere het technische rapport van de NAM is opgesteld in het Engels. De inwoners van Groningen wijzen erop dat de wetenschappelijke rapporten in deze taal niet te volgen zijn. Het bestuderen van de rapporten is daardoor onmogelijk, stellen ze. Ze overwegen een gang naar de rechter als hun verzoek wordt genegeerd.

De NAM laat in een reactie weten met de Dialoogtafel te bekijken of en hoe het ingewikkelde technische materie beter behapbaar kan maken voor burgers.

GBB: duidelijkheid over diepte

De Groninger Bodem Beweging (GBB) eist duidelijkheid over de diepte van de aardbevingen in Groningen, zo meldt RTV Noord eveneens. Tot nog toe wordt ervan uit gegaan dat de aardbevingen als gevolg van gaswinning op een diepte van ongeveer drie kilometer plaatsvinden, maar volgens de GBB bevestigen steeds meer signalen bevingen op geringere diepte.

Het KNMI mat in de jaren negentig bij het Groningse Middelstum ook bevingen op minder dan een kilometer diepte, stelt de omroep. Aardbevingen die dichter onder het oppervlak plaatsvinden, kunnen eerder tot schade leiden. De GBB wil dat wordt onderzocht tot welke schade deze bevingen kunnen leiden bij gebouwen.

Meer ontwikkelingen in het dossier Aardbevingen Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers