Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Informatiepunt restschulden trekt 35.000 bezoekers

Geplaatst op 10 jun 2014 , bijgewerkt 10 jun 2014, 12:00

Zo’n 35.000 mensen hebben sinds februari het informatiepunt restschulden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bezocht. Achttien mensen vro...

Zo’n 35.000 mensen hebben sinds februari het informatiepunt restschulden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bezocht. Achttien mensen vroegen om een herbeoordeling van hun verzoek om restschuldfinanciering. Enkelen daarvan hebben alsnog een hypotheek gekregen.

De NVB publiceerde vanochtend de resultaten van een tussentijdse evaluatie op de eigen website. Circa 300 mensen hebben vragen en opmerkingen bij het informatiepunt achter gelaten. De NVB concludeert dat veel huiseigenaren zich zorgen maken om hun financiële toekomst, omdat zij bij woningverkoop een restschuld vrezen. Momenteel staan circa 1,4 miljoen woningen onder water. Dat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de actuele woningwaarde. Bij verkoop leidt dit tot restschuld, die banken onder voorwaarden mee kunnen financieren bij een nieuwe hypotheek.

Verantwoord

Er is veel behoefte aan informatie over restschuldfinanciering, stelt de NVB. De bankenvereniging concludeert uit de reacties op het informatiepunt dat de meeste banken (nu) wel willen praten over restschuldfinanciering. Maar in veel situaties is het inkomen van de consument niet toereikend om de restschuld op verantwoorde wijze mee te financieren, aldus de NVB. Dat leidt namelijk minstens tien jaar tot hogere maandlasten. Op advies van Vereniging Eigen Huis raadt de NVB haar leden aan om die maandlasten duidelijker voor te rekenen aan klanten. Zo kunnen huiseigenaren ook zelf een goede inschatting maken van de financiële gevolgen. 

Nieuw verzoek

Steeds meer geldverstrekkers zijn het afgelopen jaar begonnen met het meefinancieren van restschulden. Bovendien is het sinds 1 januari 2014 mogelijk om restschulden mee te financieren op een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Woningbezitters die vorig jaar tevergeefs zo’n verzoek indienden bij hun bank, kunnen dat verzoek nu alsnog indienen bij het informatiepunt van de NVB óf rechtstreeks bij hun eigen bank.

Gerelateerde artikelen
Nieuwsbericht: 'Informatiepunt restschulden is eerste stap'

Meer informatie
Huis verkopen met restschuld 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.