Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huiseigenaar met restschuld staat in de kou

Geplaatst op 11 jun 2014 , bijgewerkt 11 jun 2014, 08:53

Wie een hypotheek heeft bij een verzekeraar, krijgt weinig hulp bij restschuldfinanciering. De afwerende houding van verzekeraars is slecht voor het...

Wie een hypotheek heeft bij een verzekeraar, krijgt weinig hulp bij restschuldfinanciering. De afwerende houding van verzekeraars is slecht voor het herstel van de woningmarkt, aangezien veel verhuisplannen hierdoor stranden, zo waarschuwt Vereniging Eigen Huis.

De vereniging roept verzekeraars en andere hypotheekverstrekkers op om snel met adequate restschuldregelingen te komen. Uit een onderzoek van de vereniging onder 3.100 leden blijkt dat 75% van hen op de hoogte is van de mogelijkheden om restschulden mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Toch is op de websites van banken en verzekeraars hier nauwelijks informatie over te vinden. Geldverstrekkers moeten volgens de vereniging daarom hun informatievoorziening over restschuldfinanciering zo snel mogelijk verbeteren.

Renteaftrek

Daarnaast wil de vereniging dat de periode van renteaftrek gelijk wordt gesteld aan de resterende looptijd van de oorspronkelijke hypotheek. 'Als de woningwaarde lager is dan de hoogte van de hypotheek, maar de eigenaar verhuist niet, dan is de virtuele restschuld gedurende de gehele looptijd van de hypotheek aftrekbaar', zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis. 'Verhuist hij wel, dan heeft hij voor het restschuldgedeelte slechts tien jaar recht op aftrek. Dat drijft de maandlasten van een nieuwe hypotheek fors op.'

Momenteel staan zo'n 1,4 miljoen woningen 'onder water'. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de actuele waarde van het huis. Bij verkoop ontstaat hierdoor een restschuld. Gemiddeld bedraagt deze ongeveer € 35.000.

Update 12 juni

Minister Blok (Wonen) kondigde woensdag 11 juni aan dat hij met verzekeraars gaat praten over restschuldfinanciering. Dit naar aanleiding van de brief van Vereniging Eigen Huis over dit onderwerp. Blok wil bovendien van banken en verzekeraars horen hoe vaak zij restschulden financieren voor meer dan tien jaar.
 

Meer informatie
Verkopen met restschuld 
Overzicht van restschuldregelingen bij banken, verzekeraars en andere geldverstrekkers
Persbericht

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers