Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bevingssensoren in Groningse huizen

Geplaatst op 11 jun 2014 , bijgewerkt 11 jun 2014, 11:07

Deze zomer krijgen tweehonderd Groningse huizen bovengrondse sensoren die aardbevingen meten. Ook een aantal publieke gebouwen, waaronder vijftien g...

Deze zomer krijgen tweehonderd Groningse huizen bovengrondse sensoren die aardbevingen meten. Ook een aantal publieke gebouwen, waaronder vijftien gemeentehuizen, krijgt de sensoren. Dat meldt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Het plaatsen van de sensoren is onderdeel van het gasbesluit van minister Kamp van Economische Zaken in januari, waarin onder andere bepaald werd dat het monitoringsnetwerk zou worden uitgebreid. Het gemeentehuis in Bedum kreeg dinsdag de eerste sensor. In juli zijn de eerste huishoudens aan de beurt.

Effect beving op gebouw 

De NAM plaatst de sensoren samen met kennisinstituut TNO. 'Ze registeren de snelheid van de beweging op de muur', zegt een NAM-woordvoerder. 'Dat helpt om het effect van een beving op een gebouw te bepalen, en uiteindelijk om de gebouwen aardbevingsbestendiger te maken.'

Met advertenties in dagbladen vroeg de NAM Groningers om hun medewerking. De huizen die sensoren krijgen staan verspreid over het aardbevingsgebied en zijn van verschillend type: vrijstaande huizen, rijtjeshuizen, en met verschillende soorten ondergrond.

De gegevens die de sensoren registreren zijn op internet (geanonimiseerd) te volgen. TNO gaat met de gegevens wetenschappelijk onderzoek doen en combineert ze daarbij met metingen onder de grond.

Meer informatie
Dossier Aardbevingen Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers