Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Minister versoepelt regels bij echtscheiding niet

Geplaatst op 16 jun 2014 , bijgewerkt 16 jun 2014, 14:30

 

Minister Blok (Wonen) past de hypotheekregels bij echtscheiding niet aan. Dat liet hij afgelopen week per brief weten aan Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond, die versoepeling hadden voorgesteld. De minister en Tweede Kamer vinden dat voorstel ‘sympathiek, maar niet goed uitvoerbaar.’

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond hebben de minister in december 2013 gevraagd de nieuwe hypotheekregels niet toe te passen bij echtscheiding. Die regels leiden bij relatiebeëindiging namelijk tot hogere maandlasten voor de partner die in het huis blijft wonen. Daardoor wordt het (nog) moeilijker om het huis te behouden.

Degene die in de echtelijke woning wil blijven, kan de eigenwoningschuld van de vertrekkende partner overnemen. Voor dat deel van de hypotheek kan vanaf 1 januari 2013 niet meer aflossingsvrij worden geleend, omdat anders de hypotheekrenteaftrek vervalt. Het nieuwe (lineaire of annuïtaire) hypotheekdeel bevat niet alleen rente, maar ook aflossing.

Complexiteit

Minister Blok erkent dat het voorstel van Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond past bij het kabinetsstreven om restschulden en gedwongen verkopen te beperken. Maar de uitbreiding van het zogeheten overgangsrecht vraagt bij de Belastingdienst om extra capaciteit, die er momenteel niet is.

Bovendien zou het zorgen voor meer complexiteit in de fiscale wetgeving, terwijl de overheid juist vereenvoudiging wil. Van belang is ook dat de voorgestelde versoepeling volgens de minister niet vaak het verschil maakt tussen woningbehoud en woningverkoop. In de meeste gevallen kan de achterblijvende partner de hypotheek toch niet betalen, aldus Blok.

De minister wil wel graag aandacht schenken aan specifieke problematische situaties, schrijft hij. Daarbij stelt hij de inbreng van Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond zeer op prijs.

Financiële problemen

Vereniging Eigen Huis betreurt de afwijzing van het voorstel. Beleidsadviseur Michel Ligtlee: ‘Toch blijven we aandacht vragen voor huiseigenaren die gaan scheiden. Juist deze groep krijgt door de crisis, de huidige situatie op de woningmarkt én de aangescherpte regelgeving vaak te maken met grote financiële problemen.’

Brief minister Blok
Persbericht Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond
Meer over hypotheekvormen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.