Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ING: vertrouwen woningmarkt blijft stijgen

Geplaatst op 19 jun 2014 , bijgewerkt 19 jun 2014, 11:33

Het optimisme over de woningmarkt houdt onverminderd aan. Vooral het aantal verkopen zal naar verwachting verder toenemen. Dit blijkt uit een driema...

Het optimisme over de woningmarkt houdt onverminderd aan. Vooral het aantal verkopen zal naar verwachting verder toenemen. Dit blijkt uit een driemaandelijkse peiling van ING onder woningbezitters en potentiële starters. Restschulden blijven evenwel een gevaar voor concreet herstel van de woningmarkt.

Ook de huizenprijzen zullen de komende tijd gaan stijgen, zo verwacht twee derde van de ondervraagden. Dat is de hoogste score sinds 2008. Ongeveer 80% van de starters acht het nu een gunstige tijd om te kopen, tegen 60% van de woningbezitters. De Eigen Huis Marktindicator liet al eerder een soortgelijk beeld zien.

Als huiseigenaren stappen ondernemen op de woningmarkt, dan is 44% van hen bereid een verlies te nemen van maximaal € 30.000 op de verkoop van hun huis, meldt ING. Een derde van de eigenwoningbezitters kan of wil geen verlies voor lief nemen.

Ruim de helft van de woningeigenaren verwacht bij verkoop een overwaarde. 15% denkt dat de actuele waarde van het huis gelijkstaat aan die van de hypotheek. 17% vreest 'onder water' te staan, wat betekent dat de actuele marktwaarde van de woning lager is dan de hoogte van de hypotheek. Dit levert bij verkoop een restschuld op.

Restschulden

Vooral huishoudens die graag willen verhuizen kampen met restschulden en stellen hierdoor hun verhuizing uit, zo stelt de Rabobank in een deze week verschenen rapport. Afhankelijk van het gewenste prijssegment valt 18% tot 26% van de vraag naar koopwoningen hierdoor weg, zo verwacht de bank.

Het zijn vooral jonge huishoudens die begin deze eeuw kochten die vastzitten in hun huidige woning. De Rabobank verwacht dat deze groep in de toekomst bovengemiddeld meer gaat verdienen, waardoor ze hun hypotheek sneller kunnen aflossen. Bovendien heeft deze groep relatief vaak voor een hypotheek gekozen waarbij wordt afgelost. Daardoor wordt een onderwaarde eerder weggewerkt.

Gerelateerde artikelen
Fors meer woningen verkocht in mei

Meer informatie
Verkopen met restschuld
Woningmarktcijfers

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.