Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Dwingende regels energierekening noodzakelijk

Geplaatst op 26 jun 2014 , bijgewerkt 26 jun 2014, 08:41

Geen enkele energiejaarafrekening voldoet aan de richtlijn die de Autoriteit Consument en Markt en energiebedrijven in 2010 hebben opgesteld. Minist...

Geen enkele energiejaarafrekening voldoet aan de richtlijn die de Autoriteit Consument en Markt en energiebedrijven in 2010 hebben opgesteld. Minister Kamp moet energiebedrijven daarom verplichten hun jaarafrekeningen volgens een vast model op te stellen, vindt Vereniging Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis analyseerde begin dit jaar in totaal 157 jaarafrekeningen van toonaangevende energiebedrijven, waaronder Nuon, Essent, Energiedirect en United Consumers. Uit die analyse blijkt dat geen enkele rekening voldoet aan de richtlijn die de energiebedrijven en de Autoriteit Consument en Markt vier jaar geleden hebben opgesteld. Omdat leveranciers verschillende termen en tarieven gebruiken, is het moeilijk om bij een overstap aanbiedingen te vergelijken. Het doel van de richtlijn was dat consumenten de energierekening beter konden controleren en begrijpen.

Wettelijke zorgplicht

Energieleveranciers hebben een wettelijke zorgplicht naar hun klanten. Daaronder valt ook dat zij begrijpelijke rekeningen moeten sturen, vindt Vereniging Eigen Huis. Naast de jaarafrekening moeten ook de voorschotnota en het tweemaandelijkse verbruiksoverzicht, dat klanten krijgen als zij een slimme meter hebben, ook volgens een vast model worden opgesteld. Dit schrijft de vereniging donderdag in een brief aan minister Kamp van Economische Zaken.

Meer informatie
Uitleg over de energierekening
Brief aan minister Kamp

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers