Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nog steeds geen vergoeding voor Groningers

Geplaatst op 26 jun 2014 , bijgewerkt 26 jun 2014, 09:31

Inwoners van Groningen hebben nog steeds geen compensatie gekregen voor de schade die hun huizen opliepen door aardbevingen als gevolg van gaswinnin...

Inwoners van Groningen hebben nog steeds geen compensatie gekregen voor de schade die hun huizen opliepen door aardbevingen als gevolg van gaswinning. Terwijl minister Kamp vijf maanden geleden al 1,2 miljard euro toezegde om de getroffenen te compenseren. Dit meldt de Volkskrant vandaag.

Schadeclaims uit het bevingsgebied worden nu nog behandeld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die ook het gas in noordelijke provincie uit de grond haalt. Bewonersorganisaties en lokale en regionale bestuurders zien dit als een verkeerde gang van zaken, omdat de NAM een financieel belang heeft bij het betalen van zo min mogelijk schadevergoeding.

Dialoogtafel

Volgens de Volkskrant is het uitblijven van een goede schaderegeling terug te voeren op problemen rond de zogenaamde Dialoogtafel. Dit is een overlegorgaan tussen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het rijk, lokale overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het overlegorgaan moet de 1,2 miljard euro verdelen om de schade te compenseren. De afgelopen weken zou de oprichting van de schadeorganisatie zijn stukgelopen op de houding van de NAM. Die wil volgens de Volkskrant zelf verantwoordelijk blijven.

Bodembeweging

De houding van de NAM stuit op verzet van onder meer de grootste organisatie van gedupeerde bewoners, de Groninger Bodembeweging. Op 10 juni zochten de voorzitters van de Dialoogtafel Jan Kamminga en Jacques Wallage contact met minister Kamp met de boodschap dat ze vastliepen. Volgens Wallage heeft de NAM daarna een omslag laten zien. Vanavond wordt aan de Dialoogtafel opnieuw een voorstel besproken over de schadeorganisatie.

Meer informatie
Overzicht ontwikkelingen rondom de aardbevingen in Groningen
Wat doet Vereniging Eigen Huis voor Groningers

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media