Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Tilburgs WOZ-project kanshebber internationale prijs

Geplaatst op 01 jul 2014 , bijgewerkt 01 jul 2014, 14:31

MijnWOZ is de Nederlandse inzending voor de internationale Open Government Awards 2014. Dit Tilburgse initiatief maakt het burgers mogelijk invloed uit te oefenen op de bepaling van de WOZ-waarde van hun woning. Vereniging Eigen Huis is actief betrokken bij dit project.

Samen met de vereniging ontwikkelde de gemeente Tilburg een speciale website waarop huiseigenaren via DigID de WOZ-waarde van hun woning kunnen controleren. De website vermeldt de oppervlakte, bouwjaar, staat van onderhoud van de woningen en de referentiepanden. Mochten bepaalde gegevens niet kloppen, dan kunnen huiseigenaren deze veranderen om tot een correcte WOZ-waarde te komen. Zo'n 45% van de wijzigingsverzoeken is door de gemeente toegekend.

Na succesvolle proeven in 2012 en 2013 bij bijna 6.300 Tilburgse huishoudens, krijgen sinds dit jaar alle woningbezitters in de Brabantse stad op deze manier inzicht in hun WOZ-waarde. Dit leidt tot meer draagvlak bij de burger, 40% minder bezwaren tegen de vastgestelde WOZ-waarde en daardoor een flinke besparing voor de gemeente.

Navolging

Volgens Vereniging Eigen Huis verdient dit project navolging in de rest van Nederland. De gemeenten Almere, Amersfoort, Borne, Drechtsteden, Rotterdam, Waalwijk en het Amsterdamse stadsdeel Zuid betrekken hun inwoners inmiddels ook bij de vaststelling van de WOZ-waarde.

Volgens de Nederlandse jury van de Open Government Awards is het Tilburgse project een mooi voorbeeld van hoe burgerparticipatie kan leiden tot betere dienstverlening van de overheid. Nederland dingt zodoende samen met 41 andere landen mee naar deze prijs die op 23 september in New York wordt uitgereikt.

Meer informatie
Meer over de WOZ 

Lees het nieuwsbericht 'WOZ-proef slaat aan'

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers